Mestské divadlo Žilina vám ukáže stred Európy. Vracia sa aj obľúbená hra Anna Karenina


Foto: Mestské divadlo Žilina vám ukáže stred Európy. Vracia sa aj obľúbená hra Anna Karenina Foto: Mestské divadlo Žilina

Čo vás čaká v posledný májový týždeň v Mestskom divadle Žilina? 

Večer s vydavateľstvom Artis Omnis

(v utorok 28. mája o 17:00 v Čitárni)

Čitáreň súčasnej literatúry bude patriť žilinskému vydavateľstvu Artis Omnis. Do diskusie si jeho zakladatelia, manželia Harmanovci, prizvali aj spisovateľkou Júliu Marcinovú. Rozprávať sa bude aj o jej bestselleri Kde si sa vydala, tam si mlieko pýtaj. Artis Omnis vydáva od roku 2005 slovenskú tvorbu v oddychových i náročnejších žánroch: historické aj romantické romány, trilery, detektívky, fantastiku, poéziu, populárno-náučné publikácie a literatúru faktu či knihy pre deti. 

Veľký čitateľský záujem vzbudili tituly z jeho najnovšej edície Pamäť. Autorka Júlia Marcinová sa profesionálne venuje etnológii a tradičnému odievaniu. V románe s výnimočným príbehom Kde si sa vydala, tam si mlieko pýtaj mapuje históriu jej rodiny v obci Poluvsie pri Rajeckých Tepliciach.


Toto je stred Európy

(v stredu 29. mája v Štúdiu)

Inscenáciu v réžii Eduarda Kudláča tvoria fragmenty textov od rôznych autorov. Sú to odborníci, vedci, filozofi, ale aj pseudoodborníci, pseudovedci a liečitelia. Časť tvoria výstupy inšpirované životnými zážitkami a skúsenosťami herečiek a hercov, ktorí sa na vzniku inscenácie aj autorsky podieľali. 

Tak sa vedľa seba ocitli Nietzscheho Genealógia morálky, komentáre na sociálnych sieťach, Kantova Kritika čistého rozumu, vaginálne mapovanie, dejiny Rómov, octovanie, dejiny osídlenia Slovenska, hobbyhorsing, Madisonské mosty, Tai Chi a ďaleko viac.



Anna Karenina

(vo štvrtok 30. mája vo Veľkej sále)

programe Mestského divadla je aj súčasná adaptáciu Tolstého románu Anna Karenina v réžii Mariána Amslera. Dramatik Armin Petras vytvoril veľmi intímnu verziu románu, zredukovanú na sedem hlavných postáv. Presunul dej príbehu z 19. storočia do súčasnosti. V adaptácii dominuje výsostne moderný jazyk súčasnej drámy. Základný príbeh však ostáva. 

Anna túžiaca po láske uteká z nenaplneného manželstva do náručia Vronského. Zo silného opojenia vášňou čoskoro vytriezvie a začne ju prenasledovať svedomie. Inscenácia sa symbolicky odohráva na stanici – javiskový priestor tvorí fragment priečelia vlakovej stanice Moskovská v Petrohrade. Stanica, je tu ako symbol cesty, príchodov, odchodov, prestupnej stanice. Je to miesto, kde príbeh začína aj tragicky končí.


Rozhovor s členkou kultu

(v piatok 31. mája v Štúdiu)

Program Mestského divadla ponúka dramatizáciu novely Márie Modrovich Rozhovor s členkou kultu v réžii Petry Fornayovej. V inscenácii k nám prehovárajú členky čisto ženského spoločenstva združené niekde v lese okolo bývalej speváckej hviezdy N. 

Opustili svoje rodiny, mužov, kariéru, spoločenský tlak a rozhodli sa postaviť mimo systém v snahe byť samé sebou. Dokážu tam byť konečne šťastné? Rozhovor s členkou kultu je jedna zo „ženských“ inscenácií Mestského divadla Žilina, ale jej témou sú, samozrejme, aj muži.


Aj tento týždeň vám prinášame skvelú možnosť vyhrať dva lístky do žilinského divadla. Do súťaže sa môžete zapojiť na našom Facebooku. Ak sa však nechcete spoliehať na to, že sa na vás usmeje šťastena, pri kúpe vstupenky použite kód ŽILINAK a ušetrite až 30 % z ceny lístka!

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo