Tím nadšencov, odborníkov a študentov vyslal na cestu do stratosféry balón s prvým UNIZAnautom 


Foto: Tím nadšencov, odborníkov a študentov vyslal na cestu do stratosféry balón s prvým UNIZAnautom  Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Študenti a zamestnanci Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) v stredu 7. decembra vyslali do stratosféry balón spolu s palubným počítačom, ktorý má ambiciózny cieľ – navigovať raketu na orbitu zeme. V krabičke vytvorenej technológiou 3D tlače sa zároveň nachádzal aj prvý symbolický model UNIZAnauta, ktorého do krabičky pri príležitosti 70. výročia od založenia UNIZA slávnostne vložil samotný rektor univerzity, Ján Čelko.

Po viac ako 5 hodinovom lete poslala sonda správu o pristátí mimo územia Slovenska, na Ukrajine, kde sa mal balón dostať aj z dôvodu silného prúdenia vzduchu. Sonda okrem GPS polohy, atmosférického tlaku a akcelerometrov zaznamenala aj nezvyčajne vysokú teplotu -25 °C v 15 km výške. Ďalšie získané údaje sú uchované na SD karte.

Hlavnou formou komunikácie je rádiové vysielanie, no jeho kvalita je závislá na priamej viditeľnosti medzi sondou a pozemnou stanicou. Preto je sonda vybavená zároveň sekundárnou mobilnou komunikáciou. Takto chceme zabezpečiť stabilitu vysielania aj v prípade pádu do lesa alebo do úzkej kotliny,“ uviedol Peter Sýkora z FEIT UNIZA. Po hodine letu sonda zisťuje svoju letovú hladinu - ak je menej ako 3 km, začne svoju polohu odosielať cez SMS správy.

Projekt je časťou vesmírnych aktivít univerzity, ktoré sú zamerané na vytvorenie vesmírneho programu na UNIZA. Študenti a zamestnanci FEIT UNIZA sa rozhodli pre vývoj letového počítača prostredníctvom využitia stratosférického balóna, pretože jeho let je pomalší, netreba ho riadiť a navigačná časť počítača sa tak vyvíja jednoduchšie. Študenti v súčasnosti paralelne pracujú aj na projekte Kryochladiča pre skvapalňovanie plynov, čo je potrebný krok k vývoju raketového motora pre kvapalné palivo. 


Tím nadšencov, odborníkov a študentov z FEIT UNIZA bude z nameraných hodnôt neskôr publikovať vedecké výstupy. Pri napĺňaní cieľoch projektu študentom z FEIT UNIZA zároveň s legislatívou a princípmi lietania pomáhala aj Katedra leteckej dopravy FPEDAS UNIZA.

Vítaná je aj pomoc z fakulty bezpečnostného inžinierstva - pri práci s nebezpečnými látkami. Pri návrhu a výrobe rakety môžu byť nápomocní aj študenti alebo zamestnanci strojníckej fakulty. Najbližším cieľom je poslanie ďalšieho balóna s novým komplexnejším systémom, 3. formou komunikácie, systémom samo-prasknutia a opravou nájdených chyb,“ doplnil Sýkora. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu