Na Mestskom úrade v Žiline sa konal odborný seminár na podporu zdravého školského stravovania, ktorý organizoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov. Táto
iniciatíva je pod záštitou ministra Školstva, vedy, výskumu a športu SR
Juraja Draxlera. Mesto Žilina zastupoval druhý zástupca primátora Anton Trnovec.
Mesto Žilina sa plne stotožňuje s iniciatívou ministerstva školstva, ktorá poukazuje na zdravé školské stravovanie pre naše deti. Z uvedeného dôvodu organizoval dnes Slovenský zväz kuchárov a cukrárov odborný seminár, ktorý sa zameral na potravinovú bezpečnosť, výživu a personálnu supervíziu v školskom stravovaní. Na seminári nechýbali ani zástupcovia školských jedálni, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina. Cieľom primátora Igora Chomu je to, aby naše deti získali aj na školách zdravé stravovacie návyky, ktoré prispejú k ich zdravej životospráve, čo sa v konečnom dôsledku v pozitívnom ohľade premietne na zdraví vyrastajúcich generácií.
Cieľom bude minimalizovať nežiadúce látky v strave detí
„Je bežné, že deti uprednostnia sladkosti
pred ovocím alebo obed v školskej jedálni vymenia za hranolky vo fast
foode, a to nie je správne. Zdravie je to najcennejšie čo máme a žiaľ
deti si to ešte neuvedomujú. Okrem rodičov, aj škola sa podieľa na výchove
detí, preto sme si dali za cieľ zatraktívniť stravovanie v školských
zariadeniach,“ povedal vo svojom príhovore druhý zástupca primátora mesta
Žilina Anton Trnovec.
Doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD., autor
odporúčaných výživových dávok vo svojej prednáške definoval, čo by mala
obsahovať strava detí na školách. Úlohou jedálni je momentálne to, aby v rámci
finančných možností zvolili taký výber jedál, ktoré by v minimálnom
množstve obsahovali tuky, cukry a iné nežiadúce látky. Pokrmy však musia
byť pripravované tak, aby boli chutné, a aby zdravé stravovanie neodradilo
naše deti.