O zvyšovaní platu primátora mesta Žilina poslanci nehlasovali, bod z programu vylúčili


Foto: O zvyšovaní platu primátora mesta Žilina poslanci nehlasovali, bod z programu vylúčili

Jedným z bodov utorkovej ustanovujúcej schôdze Mestského zastupiteľstva v Žiline bolo prerokovanie a určenie mesačného platu primátora mesta. V predkladaných materiáloch bolo navrhnuté jeho zvýšenie o 60 percent, čím by minimálny plat Petra Fiabáne stúpol zo sumy 4 287 eur na 6859,16 eur mesačne.

K tomuto bodu programu malo výhrady niekoľko poslancov. Hlavným argumentom bolo, že návrh neobsahuje informáciu o dopade na rozpočet mesta Žilina. Ten však ešte na rok 2023 nie je schválený.

„Navrhujem, sme vypustili tento bod programu a o navýšení platu primátora budeme rokovať po schválení rozpočtu mesta na rok 2023 a programového vyhlásenia na celé obdobie,“ uviedol poslanec Igor Choma s tým, že povinná, zákonom stanovená výška platu primátora by mala byť schválená. 

Pozmeňujúci návrh bol podporený všetkými hlasmi prítomných poslancov. Žilinský primátor tak zatiaľ bude mať mesačný plat vo výške stanovenej zákonom a o navýšení budú poslanci rozhodovať po schválení rozpočtu. 

Ten by mal byť prerokovaný a schválený na najbližšom decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva, kde sa budú riešiť aj posty viceprimátorov, zloženie poslaneckých klubov, komisií zastupiteľstva, ako aj obsadenie funkcií mestských spoločností a firiem.


Klub za ZA odmieta návrh zvýšenie platu primátora

Zvýšenie platu primátora odmieta aj poslanecký klub za ZA. „V čase, keď ľudí trápi inflácia a očakávanie zvýšenia poplatkov si nevieme predstaviť, že by sme v rozpore s princípom solidarity voči občanom, tak výrazne pomohli žilinskému primátorovi zlepšiť jeho ekonomické istoty a platové podmienky,“ uviedol predseda klubu František Talapka. 

Poslanci podľa neho doteraz nemajú k dispozícii žiadne návrhy na šetrenie úradu, ktoré reálne vytvoria hrádzu na udržateľnosť verejných financií, finančné zdravie a rozvoj mesta. Samosprávy momentálne vstupujú do obdobia, kedy sa dvíhajú náklady na život. Mesto Žilina sa nevyhne zvyšovaniu daní, náporu zvyšovania energií a nákladov na rozpočet, ktoré priamo dopadnú na občanov.

„Pripúšťame, že ak pán primátor dokáže mesto previezť cez zlé časy, k požiadavke na zvýšenie platu sa vieme určite vrátiť. Pre túto chviľu sme presvedčení, že základný plat primátora určený zákonom vo vyške 4300 eur je postačujúci,” dodal predseda klubu František Talapka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu