Mesto Žilina kleslo v hodnotení transparentnosti samospráv o 12 priečok, primátor má k hodnoteniu výhrady


Foto: Mesto Žilina kleslo v hodnotení transparentnosti samospráv o 12 priečok, primátor má k hodnoteniu výhrady Foto: ilustračné - Facebook/Mesto Žilina

Mesto Žilina sa v tohtoročnom rebríčku „Otvorená samospráva“ organizácie Transparency International Slovensko (TIS) umiestnilo na 25. mieste. V priebehu aktuálneho volebného obdobia tak samospráva zaznamenala pokles v rebríčku transparentnosti o 12 pozícii. V predošlom hodnotení z roku 2018 sa Žilina umiestnila na 13. priečke. 

V zložkách hodnotenia sa nachádzali kategórie ako prístup k informáciám, účasť verejnosti na rozhodovaní, dotácie a granty, územné plánovanie, predaj a prenájom majetku, verejné obstarávanie či etika a konflikt záujmov. 

V percentuálnom ohodnotení získala Žilina spomedzi 100 najväčších miest Slovenska 69% bodov. „Je to o čosi horšie umiestnenie ako v roku 2018, ale predovšetkým preto, že Žilinu dokázalo viacero samospráv predstihnúť. Samotný výsledok Žiliny možno vo všeobecnosti označiť skôr za stagnáciu,“ doplnil riaditeľ TIS Michal Piško. V roku 2018 dosiahla samospráva skóre 71%. 

Medzi najsilnejšie stránky samosprávy patrí prístup verejnosti k informáciám a územné plánovanie a stavebný úrad. Tieto kategórie dosiahli v hodnotení TIS viac ako 90% možných bodov.

V praxi to znamená napríklad to, že obyvatelia mesta sa vopred dostanú k materiálom prerokovávaným na zastupiteľstve, na úradnej tabuli nájdu dôležité informácie o činnosti mesta vrátane rozhodovania v územnom a stavebnom konaní. „Vyhľadať si ľahko môžu informácie o odmenách poslancov, časť údajov už verejnosti poskytujú aj vo formáte otvorených dát na ďalšie spracovanie, príkladne vybavili aj žiadosti podľa infozákona,“ doplnil riaditeľ TIS.  


Najmenej transparentnými zložkami hodnotenia boli predaj a prenájom majetku a etika a konflikt záujmov. Dôvodom bola najmä skutočnosť, že obyvatelia mesta nemajú pri nakladaní s majetkom k dispozícii prehľadné a detailné informácie o obchodných verejných súťažiach či priamych prevodoch z dôvodu hodného osobitného zreteľa.

Podľa riaditeľa TIS tiež chýbajú nastavené pravidlá v oblasti etiky aj pre zamestnancov mestských organizácií a firiem. Mesto včas nezverejnilo aktuálne majetkové priznania poslancov, špecifickú pozornosť nevenuje ani oznamovaniu prípadných nekalých praktík,“ doplnil Piško. 

Primátor mesta Peter Fiabáne však má k metodológii hodnotenia výhrady, o ktorých napísal aj na sociálnej sieti. „Ohľadom hodnotenia transparentnosti samosprávy sme s TIS v kontakte, lebo máme výhrady k ich metodológii. Pokles nám zaznamenali aj v oblastiach, kde je to naozaj absurdné, lebo v nich nastali pokroky doslova míľovými krokmi,“ napísal žilinský primátor. 

Ako príklad uviedol hodnotenie v oblasti verejného obstarávania, kde mesto znížilo obstarávania priamym zadaním na tri ponuky a elektronizovalo ho v predstihu pred termínom. Taktiež doplnil, že mesto dostalo za prístup k verejným obstarávaniam pochvalu od samotného Úradu pre verejné obstarávanie, ktorá sa do hodnotenia TIS nepremietla. 

Výhrady žilinského primátora na sociálnej sieti už TIS registruje a je pripravená s mestom o metodológii hodnotenia diskutovať. „Pokiaľ ide o výhrady primátora Žiliny k rebríčku, zatiaľ ich nemáme k dispozícii. Sme samozrejme otvorení diskusii, len upozorňujeme, že náš rebríček sa zameriava predovšetkým na transparentnosť a teda dostupnosť dát, kým na kvalitu verejného obstarávania sa zameriavajú hodnotenia iných organizácií,“ doplnil riaditeľ TIS Michal Piško. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu