Padajúca omietka na Oravskom hrade je minulosťou. Múzeum začalo s poslednou etapou rozsiahlych opráv


Foto: Padajúca omietka na Oravskom hrade je minulosťou. Múzeum začalo s poslednou etapou rozsiahlych opráv Foto: oravskemuzeum.sk

Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava, ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, v súčasnosti realizuje obnovu fasád na Archívnej veži a administratívnom trakte Oravského hradu, ktoré už boli v havarijnom stave. Múzeum tak nadviazalo na zreštaurovanú III. Hradnú bránu a opravu veľkej terasy.

Omietky a murivo vykazovali rozsiahlu degradáciu, opticky boli viditeľné oduté, rozrušené omietky, dochádzalo k olupovaniu a padaniu omietok. Z tohto dôvodu bola dlhodobo uzatvorená aj Veľká terasa na Oravskom hrade, na ktorej sa Archívna veža nachádza,“ uviedla riaditeľka Oravského múzea.

Keďže objekt Administratívneho traktu je pomerne veľký, opravy boli rozdelené na 3 etapy, pričom v súčasnosti prebieha už posledná etapa sanácie murív. Realizácia diela, ktoré Oravské múzeum financuje z vlastných príjmov, začala ešte v auguste tohto roka a jej koniec je naplánovaný na záver decembra.

V rámci obnovy sa odstraňujú novodobé cementové omietky, historické plochy sa reštaurátorsky konzervujú, opadané plochy sa dopĺňajú novou omietkou. Reštaurátorsky sa budú reštaurovať finálne vápenné omietky s plošnou rekonštrukciou kvádrovania, budú vymenené zvodové žľaby a konzervátorsky budú ošetrené aj kovové časti - mreže okien a okeníc,“ spresnilo Oravské múzeum.

Opravy, ktorých realizácia prebieha pod odborným vedením reštaurátora, uskutočňuje spoločnosť BAUMAN stavby, s. r. o., pričom cena diela sa vyšplhala do výšky 244 300,47 eur bez DPH. Samotným prácam pritom predchádzal zámer a návrh obnovy, na základe ktorých bol vyhotovený architektonicko-historický a reštaurátorský výskum.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu