Žilinský kraj eviduje viac ako 150 výpovedí lekárov v šiestich nemocniciach, niektorí už výpovede stiahli


Foto: Žilinský kraj eviduje viac ako 150 výpovedí lekárov v šiestich nemocniciach, niektorí už výpovede stiahli

Hromadné výpovede podalo na Slovensku vyše 2100 lekárov z 31 nemocníc, pričom šesť z nich sa nachádza v Žilinskom kraji. Tie celkovo evidujú vyše 150 výpovedí lekárov, údaj však môže byť skresľujúci, keďže niektoré nemocnice presné počty neuvádzajú. Zdravotná starostlivosť je však zabezpečená aj naďalej. 

Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca, Dolnooravská nemocnica s poliklinikou Dolný Kubín, Hornooravská nemocnica s poliklinikou Trstená, Liptovská nemocnica s poliklinikou Liptovský Mikuláš

V nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja podalo výpovede 107 lekárov. Prechádza to spektrom od kľúčových oddelení ako je oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, ale rovnako tak aj interné, neurologické alebo chirurgické oddelenia.  

„Tento údaj je však menný, nakoľko neustále prebiehajú rokovania s lekármi a niektorí už svoje výpovede stiahli. Konkretizovať počty výpovedí lekárov v jednotlivých nemocniciach v tejto chvíli nebudeme,“ uviedla hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. Známe však je, v Kysuckej nemocnici v Čadci lekári výpovede nepodali. 

Podľa krajskej hovorkyne sú nemocnice nateraz schopné poskytovať zdravotnú starostlivosť v rovnakej miere. „Urobíme všetko preto, aby nedošlo k ohrozeniu dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov nášho kraja,“ doplnila Lacová. 

Výpovede lekárov v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP v Ružomberku

Problém s hromadnými výpoveďami lekárov rieši aj ružomberská Ústredná vojenská nemocnica, konkrétne čísla však nezverejňuje. Najväčšia odchodovosť sa podľa hovorkyne vojenskej nemocnice Petry Diškovej týka kliniky ORL, oddelení psychiatrie a Detskej kliniky.

Aktuálne sú všetky oddelenia funkčné a vedenie s personálom intenzívne komunikuje. Nemocnica poskytuje personálu vo viacerých aspektoch unikátnu možnosť pracovať v prostredí s moderným vybavením. Platové podmienky pre lekárov sú podľa vedenia nadštandardné a ešte sa budú zlepšovať. Preto veria, že sa lekári nakoniec rozhodnú v nemocnici zotrvať,“ doplnila Dišková.


Ak by lekári začali odchádzať, vojenská nemocnica má pripravených niekoľko scenárov a k ohrozeniu zdravotnej starostlivosti by nemalo dôjsť. 

Univerzitná nemocnica Martin 

Aj Univerzitná nemocnica Martin má pripravený krízový scenár. Podľa hovorkyne martinskej nemocnice Kataríny Kapustovej doteraz podalo výpovede 7 lekárov z pracovísk, ktoré bezprostredne neohrozia chod nemocnice.

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline je v dvojmesačnej výpovednej dobe v súvislosti s hromadnými výpoveďami 43 lekárov z ôsmich oddelení, pričom ide prevažne o nechirurgické oddelenia. Situácia aktuálne neovplyvňuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti a podľa štandardnej prevádzky sú naďalej k dispozícii lôžkové aj ambulantné časti nemocnice.

„Veríme, že sa odborári s rezortom zdravotníctva dohodnú, no predbežne máme pripravený aj krízový plán, ak by k odchodu uvedených lekárov k 1. decembru 2022 skutočne došlo,“ doplnila hovorkyňa žilinskej nemocnice Lenka Záteková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu