Lekárov a zdravotné sestry z Očnej kliniky martinskej nemocnice prekvapili pacienti osobným poďakovaním


Foto: Lekárov a zdravotné sestry z Očnej kliniky martinskej nemocnice prekvapili pacienti osobným poďakovaním Foto: Univerzitná nemocnica Martin

Zdravotnícky personál z ambulancie pre cievne ochorenia sietnice Očnej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin si od svojich pacientov vyslúžil pochvalu a poďakovanie za ich zdravotnú starostlivosť. Títo pacienti prichádzajú pravidelne kvôli liečbe vekom podmienenej makulárnej degenerácii, pri ktorej hrozí výrazné zhoršenie zraku.

Bezbolestná, ale pre mnohých veľmi nepríjemná liečba, zahŕňa injekčnú aplikáciu liečiva priamo do oka. Mnohým pacientom práve ľudský a milý prístupu personálu kliniky pomohol prvotný strach z ošetrenia prekonať,“ uviedla Zuzana Marčeková z Oddelenie marketingovej komunikácie. Očná klinika UNM od roku 2011 aplikovala viac ako 20-tisíc injekcií.

Jeden z pacientov, Július Medvedi z Liptovského Hrádku, navštevuje kliniku už viac ako 10 rokov a podľa jeho vlastných slov z priestorov nemocnice odchádza vždy s dobrým pocitom. „Páči sa nám celkový vzhľad kliniky, je tu pekne, čisto, moderné vybavenie. No najmä prívetivosť personálu je dôvodom, prečo sa sem radi vraciame a dokonca tešíme,“ uviedol Medvedi.

Zdravotníkov návšteva potešila, keďže k podobným gestám nedochádza často. „Je to zadosťučinenie za našu prácu. Naše sestričky sa ju snažia robiť s láskou a empatiou. Mnohí pacienti sem chodia pravidelne, takže sa veľmi dobre poznáme, budujeme si navzájom priateľské vzťahy, dokonca by som povedala, že je to až také rodinné prostredie,“ povedala Mgr. Ľubomíra Valková, vedúca sestra Očnej kliniky UNM.

Podľa prednostu Očnej kliniky MUDr. Petra Žiaka, PhD. vekom podmienenú makulárnu degeneráciu liečia v martinskej nemocnici pomocou modernej liečby. „Preparátmi, ktoré blokujú určité látky podmieňujúce vznik a rast nových ciev. Nové cievy sú totiž schopné sietnice deštruovať. V praxi sa to prejaví tak, že pacient vidí v strede zorného poľa tmavý fľak. Liečba dokáže stav ovplyvniť natoľko, že pacientom zostane videnie zachované dlhodobo,“ vysvetlil Žiak.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu