Skanzen vo Vychylovke pozýva milovníkov tradičných remesiel na novootvorenú výstavu Trstenská keramika


Foto: Skanzen vo Vychylovke pozýva milovníkov tradičných remesiel na novootvorenú výstavu Trstenská keramika Foto: Múzeum kysuckej dediny

Múzeum kysuckej dediny pozýva návštevníkov na novootvorenú výstavu Trstenská keramika. Hrnčiarstvo má na Slovensku hlboké korene, od stredoveku takmer do polovice minulého storočia bolo u nás najrozšírenejším remeslom.

Jednou z dielní, ktorej sa podarilo presláviť aj za hranicami jej regiónu, bola práve trstenská hrnčiarska dielňa. Jej dejiny, ako jednej z mála pôvodných remeselných produkcií regiónu Oravy, sa píšu od 17. storočia až do súčasnosti,” uviedol autor výstavy pán Hoľma, ktorý udržiava hrnčiarsku tradíciu v Trstenej.

Aj napriek tomu, že výroba trstenských hrnčiarov sa sústreďovala najmä na jednoduchý úžitkový riad pre každodenné použitie, nemožno prehliadnuť pútavé kúsky, ktoré v sebe spájajú nadanie, úsilie, ale i vkus jeho tvorcu.

Výstava Trstenská keramika predstavuje ukážku keramiky hrnčiarskeho majstra Ľubomíra Hoľmu, ktorého diela sú charakteristické prevažne rastlinnými motívmi, srdiečkami, bodkami či vlnovkami,” doplnilo Kysucké múzeum. Okrem úžitkovej keramiky si návštevníci môžu prezrieť keramiku ozdobnú či detské hračky.

Výsledky tradičného hrnčiarskeho umenia si môžete prezrieť v Kaštieli Radoľa, kde bude výstava sprístupnená od 10. júla do 2. novembra 2022.

Miesto: Kaštieľ Radoľa
Dátum: 10.07.2022 - 09:00    02.11.2022 - 18:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu