Žilinský veterinár Dr. Bajužík radí: Ako postupovať, pokiaľ váš psík zjedol otravu?


Foto: Žilinský veterinár Dr. Bajužík radí: Ako postupovať, pokiaľ váš psík zjedol otravu?

V našich nedávnych článkoch sme niekoľkokrát riešili tému nastražených otráv pre psov vo viacerých častiach Žiliny. Následky konzumácie takýchto nástrah bývajú veľmi vážne, pri menších plemenách je vysoké riziko smrti. Rovnako aj v poslednom prípade, majiteľka zasiahla v poslednej chvíli a podarilo sa jej psíka zachrániť.

Oslovili sme preto veterinára Branislava Bajužíka, ktorý pôsobí na Veterinárnej Klinike Žilina aby nám situáciu priblížil. Podľa jeho slov ide zväčša o otravu pre potkany, keďže tie sú najpoužívanejšie a najmä ľahko dostupné. Najčastejšie sa zapracujú do nejakého mäsa, párku či klobásy. „Tieto otravy sú kumulatívne, čiže nie pre každého psíka je požratá dávka smrteľná. Vo všeobecnosti je to tak, že pokiaľ zje menší psík väčšie množstvo, ide o akútny prípad otravy,“ vysvetľuje veterinár Bajužík.

Otrava sa môže prejavovať krvavými hnačkami, krvomočením či výlevom krvi do hrudníka, čo spôsobí kašľanie a dusenie. „Otravy inými látkami nebývajú také časté vzhľadom na ich nižšiu dostupnosť. Otravy na potkany spôsobujú to, že dochádza k vyblokovaniu vitamínu K1, ktorý je jedným zo zrážacích faktorov,“ informuje veterinár.

Ako je potrebné postupovať?
Po tom, ako zistíte, že váš psík bol otrávený, resp. zjedol nejakú otravu je nutné vziať psíka do veterinárnej ambulancie. Ak ide o otravu jedom na potkany, najvhodnejšou liečbou je dodanie vitamínu K1. Vitamín K1 sa podáva priamo do žily. „Ak je však podozrenie na požitie otravy na potkany, ale u psíka sa podarilo vyvolať v krátkom čase po požití vracanie,  v takomto prípade sa preventívne dáva tento vitamín vo forme kvapiek,“ uvádza Bajužík.


Na veterinárnej ambulancii postupujú najčastejšie tak, že pokiaľ sa psík otrávil v priebehu poslednej polhodiny či hodiny, tak prvým krokom je vyvolanie vracania. Keďže vtedy je ešte obsah otravy stále v žalúdku a v tom prípade je možné ho dostať ešte von. „Otravu hlavne netreba riešiť domácim podávaním čierneho uhlia či mlieka, ale navštíviť veterinárnu kliniku, kde urobia potrebnú liečbu,“ doplnil Bajužík.

A čo s prehltnutím klincov a iných ostrých predmetov?
Páchatelia často vkladajú do salám alebo párkov klince či otravu pre potkany, pričom stačí chvíľka nepozornosti a pes nájdenú otravu alebo nástrahu zje. Majitelia sa o tom často dozvedia až po niekoľkých hodinách. Vtedy sa začnú prejavovať prvé príznaky.

„Väčšina prípadov s úmyselným ublížením psíkovi je práve s otravou, mnohokrát tí ľudia nechcú, aby tie zvieratá nejako trpeli. Ale nájdu sa aj takéto incidenty, keď sa vkladajú do mäsa žiletky, klince a iné ostré predmety. Pokiaľ má majiteľ podozrenie, že psík takéto niečo zjedol, je potrebné čím skôr navštíviť kliniku a spraviť röntgen. Na RTG snímku sú kovové predmety veľmi ľahko identifikovateľné,“ upozorňuje Bajužík s tým, že väčšinou takéto situácie vzniknú pri psíkoch, ktorí sú veľmi pahltní.

Ak ide o menej ostré predmety a nie príliš veľké, tak veľakrát vyjdú z tela psíka prirodzenou cestou. Pokiaľ sú to väčšie a ostrejšie predmety, tam je potrebný chirurgický zákrok. „Najbezpečnejšie pre takéto psíky je to, aby majiteľ mal pre neho náhubok, ktorý zabráni požieraniu čohokoľvek počas prechádzky. A to platí hlavne   pre lokality, kde je známe, že sa takéto niečo deje,“ dodáva na záver žilinský veterinár.

MVDr. Branislav Bajužík je veterinár, ktorý pôsobí v Žiline. Absolvoval štúdium Univerzity Veterinárneho lekárstva v Košiciach, r. 1993. Špecializuje sa na ortopédiu, chirurgiu, úrazovú medicínu a má licenciu na posudzovanie DBK (dysplázia bedrových kĺbov, pozn. autorky).


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu