Žilina podporuje štrajk vyhlásený združením miest a obcí Slovenska. OZ KOVO dnes informuje o generálnom štrajku


Foto: Žilina podporuje štrajk vyhlásený združením miest a obcí Slovenska. OZ KOVO dnes informuje o generálnom štrajku

Vo štvrtok 19. mája začala na celom Slovensku štrajková pohotovosť, ktorú vyhlásilo Združenie miest a obcí Slovenska. Dôvodom štrajku je nespokojnosť s rozhodnutiami vlády Slovenskej republiky, ktoré nepriaznivo ovplyvnia finančný rozpočet jednotlivých miest a obcí. Bližšie informácie o vyhlásenom štrajku sme priniesli v predošlom článku.


Do štrajku sa podľa vyjadrenia hovorcu zapojí aj mesto Žilina. Jeho predstavitelia sa aktuálne venujú analýze dopadov, ktoré by mohol mať návrh z dielne Ministerstva financií Slovenskej republiky na mesto. Opatrenia vlády sú pre vedenie Žiliny dôkazom, že výkonná moc nepovažuje samosprávy za partnerov.

Mesto Žilina podporuje štrajk Združenia miest a obcí Slovenska, ku ktorému sa pripojila aj Únia miest Slovenska. Zmeny, ktoré významne ovplyvnia rozpočet mesta, neboli s nikým dopredu prekonzultované či zanalyzované. Môžu mať pritom zásadný vplyv na rozsah a kvalitu služieb poskytovaných samosprávou. V kombinácii s inými výdavkami v súvislosti s prijatou legislatívou, energetickou krízou, vysokými cenami stavebných prác i materiálov vytvárajú mimoriadny ekonomický tlak na mestá i obce,“ uviedol hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.


K štrajku sa pripojila aj Únia miest Slovenska spájajúca 61 miest, ktoré majú hájiť záujmy viac než 2 miliónov obyvateľov našej krajiny. Podľa únie budú bezpečné a silné mestá už zakrátko minulosťou, pretože štát nekoná v súlade so záujmami samospráv. Plánuje preto osloviť prezidentku Slovenskej republiky Zuzanu Čaputovú, aby pomohla ochrániť obce a mestá pred rozhodnutiami vlády.

„Sme v koncoch, ešte bojujeme, ale sily aj riešenia nám pomaly dochádzajú. Snažíme sa so cťou a zodpovedne voči našim obyvateľom zvládnuť všetky náročné krízy, jednu po druhej, no bojovať popri tom ešte aj zo štátom, ktorý má evidentne záujem samosprávy zlikvidovať, to je už nad naše sily. Neviem, ako toto všetko zvládneme. Sme svedkami najcentralistickejšej vlády v histórii Slovenska a autoritárskych praktík niektorých jej členov,“ opísal svoje pocity prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

Odborový zväz KOVO dnes informuje o ďalších krokoch

Dnes 20. mája o 11.00 hod. sa v Žiline uskutoční tlačový brífing Odborového zväzu KOVO. Hlavnou témou bude informovanie verejnosti o postupových krokoch pri organizácii avizovaného generálneho štrajku. Na brífingu vystúpi predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu