Do Žiliny priniesli úroveň zahraničných podnikov: Kaviareň PostCafe ponúka na Slovensku jedinečné prostredie


Foto: Do Žiliny priniesli úroveň zahraničných podnikov: Kaviareň PostCafe ponúka na Slovensku jedinečné prostredie
Galéria: 19 fotiek

V peknom počasí na terase, počas dažďa v uzavretom átriu so živými stromami a okrasnými kaprami. Na žilinskom sídlisku Vlčince už takmer tri roky funguje malá rodinná kaviareň PostCafe, ktorá v príjemnom prostredí biznis centra Poštová ponúka ľuďom dokonalý priestor pre oddych či pracovné stretnutia.

Kaviareň si vybudovala svoju stálu klientelu nielen vďaka širokej ponuke kvalitných káv, domácich limonád či koláčikov, ale aj zaujímavým podujatiam a sezónnym špecialitám. PostCafe tiež usporadúva rôzne párty a hudobné večery, v minulosti dokonca aj pivný festival BeerFest. Obľúbenými sa stali napríklad letné koncerty a barmanské akcie.

Mladý a energický pár majiteľov neustále pracuje na nových nápadoch, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé. Od otvorenia mali v pláne viacero zaujímavých podujatí, situáciu im však výrazne skomplikoval koronavírus. Viac o tom, ako sa ich podnikania dotkla pandémia, aké plány majú do budúcnosti a čo všetko pripravujú, nám v článku priblíži jeden z majiteľov Lukáš Surovčák.

Zakladatelia a majitelia kaviarne PostCafe - Natália, Lukáš a ich malá dcérka

Nadčasový interiér, kvalitná káva a skvelé jedlá

PostCafe ponúka na výber niekoľko druhov odrodových káv arabica z Brazílie, Hondurasu či El Salvádoru pod vlastnou značkou Uhu Coffee. Jej poctivá príprava do takej podoby, akú si môžete vychutnať v kaviarni, prebieha u lokálneho pražiara Be:café v neďalekom Rajci.

Majitelia pri výbere kávy aj pražiara zohľadňujú nielen kvalitu a čerstvosť suroviny ale predovšetkým profesionalitu, prístup dodávateľa a celkovú spoluprácu s ním. To rovnako platí pri dodávateľovi poctivých domácich koláčikov. Cieľom je totiž podporovať domáci trh a najmä lokálnych predajcov a výrobcov.

Kaviareň okrem už spomenutého pripravuje aj rôzne sezónne jedlá a špeciality ako napríklad hamburgery, kačacie hody alebo mexický streetfood. Pravidelne každé ráno máte možnosť dokonca zavítať na chutné raňajky. V predvianočnom období zasa nechýba pravá kapustnica a kvalitný punč.

Príjemnú atmosféru dotvára jedinečné átrium žilinského biznis centra, ktorého súčasťou sú živé stromy a ryby. Ide o prvý takýto priestor na Slovensku, ktorý je prístupný verejnosti, a v ktorom sa zároveň nachádza kaviareň. Átrium zaručene očarí každého návštevníka a poskytne mu dokonalý pocit pohodlia. Svoj obľúbený nápoj si tak vychutnáte v dotyku s prírodou, a to aj v zimných mesiacoch.


Neoddeliteľnou súčasťou PostCafe je remeselná pekáreň PostBakery vrátane predajne so zdravým sortimentom a odborným predajom, ktorá vznikla približne rok od otvorenia kaviarne. Jej výnimočnosť spočíva v čisto ručnej výrobe s veľkým dôrazom na kvalitu. Poctivé výrobky z pekárne sa objavujú aj v kaviarni, kde z nich personál pripravuje chutné sendviče, bagety či iné rýchle snacky.

Vedeli ste, že pekáreň PostBakery aktuálne hľadá do svojho tímu nové posily? Ak ste šikovný pekár alebo pekárka a nebojíte sa experimentovať a púšťať sa do nových inšpiratívnych vecí, určite neváhajte poslať svoj životopis. Aj vy sa totiž môžete podieľať na príprave chutného pečiva a rôznych výrobkov. Viac informácií o ponuke získate na profesia.sk/praca/postbakery.

Galéria: 19 fotiek

Ako vznikla myšlienka otvoriť kaviareň?
K myšlienke otvoriť si vlastný podnik sme prišli po rokoch odpracovaných v zahraničí priamo v gastronómii. Cieľom  bolo priniesť úroveň týchto podnikov na Slovensko. Priestor s atmosférou a milou obsluhou spojenou s kvalitnou ponukou nápojov a predovšetkým chutnou kávou sme sa snažili docieliť práve my sami ako majitelia. Od podlahy až po poslednú lyžičku sme zariaďovali prevádzku sami a to práve z dôvodu vytvorenia čo najlepšieho dojmu. Celú prevádzku sme rozbiehali bez pomoci druhých.

Vedeli by ste nám priblížiť príbeh kaviarne, prípadne prekážky, ktoré ste museli prekonať?
Keď sme vytvorili tím a krásne sme sa začali rozbiehať, prišiel ďalší nápad a s ním náš kamarát a spolumajiteľ Radko. Nápad otvoriť jedinú remeselnú pekáreň s poctivými ručne vyrobenými výrobkami v Žiline. Keď sa nám konečne podarilo všetko uskutočniť, tak štyri dni po otvorení prišla zo dňa na deň rana v podobe pandémie. 

Budova v ktorej pracovalo takmer 1000 ľudí, ľudí ktorí boli našou cieľovou skupinou, bola zrazu takmer prázdna. Veľká väčšina odišla pracovať na home office. Kaviareň zostala na tri týždne úplne zatvorená a tak sme presunuli všetky naše sily do pekárne. Keďže o nej takmer nikto okrem zamestnancov v budove nevedel, báli sme sa, ako budeme fungovať. Začiatok bol ťažký a trvalo nám takmer rok, kým sme vypracovali naše produkty k dokonalosti. Teraz sa môžeme pýšiť chutným sladkým aj slaným pečivom, či vlastným kváskovým chlebíkom.

Pandémia zasiahla snáď každý podnik, nielen na Slovensku, ale aj v celom svete. Ako vplýva na vás?
V našom prípade nám prekazila skvelý nápad otvoriť si reštauráciu. Keď už bola kaviareň ako tak rozbehnutá, pekáreň krátko pred otvorením a nám stále nebolo dosť, začali sme s prípravami reštaurácie v tej istej budove. Kvôli kovidu sme sa jej ale nakoniec vzdali, no otvorili sme aspoň stánok s jedlom, ktorý nám doteraz vždy pomohol prekonať každú vlnu pandémie. Takisto nám pomohla iniciatíva vedenia budovy, ktorá nám v čase keď sme nemohli fungovať, naplno uľavila od platenia nájmu.

Galéria: 19 fotiek

Počas posledných Vianoc sme zorganizovali pred budovou malé trhy a vytvorili tak jedinečnú vianočnú atmosféru na Vlčincoch, na ktorej nechýbali rôzne druhy punčov a horúce drinky podľa vlastných receptúr či výrobky z našej pekárničky a poctivá kapustnica, obľúbená cigánska aj klobáska. Snažili sme sa vždy robiť maximum pre to, aby sme chod prevádzky udržali a nemuseli ju zatvoriť či prepúšťať zamestnancov. Často to bolo aj na úkor nášho vlastného príjmu.

Prezradíte nám, čo plánujete do budúcnosti?
Ešte pred pandémiou sa nám podarilo za krátkych deväť týždňov zorganizovať prvý žilinský beerfest remeselného piva a naposledy ste u nás mohli zažiť Ginové Átrium. Leto bude u nás vždy plné hudobných večerov a plánujeme organizovať aj ďalšie ochutnávky ako napríklad vínna cesta alebo rumové špeciality z rôznych kútov sveta. Máme v pláne viacero skvelých nápadov, zatiaľ však o nich nechcem veľmi hovoriť a skôr našich zákazníkov a fanúšikov prekvapiť :-)





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok