V budove skladu v obci Košťany nad Turcom vypukol požiar, nachádzalo sa tam 150 paliet kníh


Foto: V budove skladu v obci Košťany nad Turcom vypukol požiar, nachádzalo sa tam 150 paliet kníh

V sklade kníh v obci Košťany nad Turcom (okres Martin) vypukol v utorok 28. decembra požiar. V tom čase sa tam nachádzalo približne 150 paliet kníh. Na jeho likvidácii sa podieľali profesionálni hasiči z Martina a zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline.

Pomocnú ruku podali aj dobrovoľní hasiči z obcí Košťany nad Turcom, Sučany, Turčiansky Peter a Martin – Priekopa. Požiar zachvátil strechu a rozširuje sa aj na krov. Majiteľ sa pokúšal uhasiť oheň pomocou prenosných hasiacich prístrojov, no hasenie požiaru sťažovala tiež zlá viditeľnosť, dym a veľké sálavé teplo.

Pomocou uhlovej brúsky sa snažili hasiči vyrezať do plášťa strechy niekoľko otvorov, cez ktoré sa následne pokúšali dostať oheň pod kontrolu. Použila sa aj výšková technika či rebríky.

Knihy, ktoré sa nachádzali na prízemí, bolo nutné pozakrývať krycími plachtami. Zabránilo sa tak poškodeniu vodou, ktorou sa hasilo.

Oheň sa podarilo dostať pod kontrolu približne okolo 20:00 hod. Žiadna osoba pri požiari nebola zranená či usmrtená. Príčina jeho vzniku zatiaľ nie je známa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu