Žilinská fitnesska Karin Suchomelová úspešne na majstrovstvách sveta - sezónu zakončila dvojitým titulom vicemajsterky


Foto: Žilinská fitnesska Karin Suchomelová úspešne na majstrovstvách sveta - sezónu zakončila dvojitým titulom vicemajsterky Foto: fitnessandmass

Na uplynulých majstrovstvách sveta v španielskom meste Santa Sussana počas 3. až 7. novembra mala zastúpenie aj Žilina, a to v podobe hneď dvoch ženských pretekárok. Karin Suchomelová a Nicol Celeriková, ktorá sa zúčastnila vôbec prvých juniorských a ženských majstrovstiev sveta, spolu priniesli dve strieborné a jednu bronzovú medailu.

Dva tituly vicemajsterky sveta si odniesla skúsenejšia Karin Suchomelová, jej zbierku cenných kovov tak rozšírila o strieborné medaily, ktoré jej doteraz chýbali. Tituly vybojovala v rovnakej kategórii Artistic fitness za juniorky aj ženy. V rozhovore prezradila aj to, ako to bolo s prípravou počas aktuálnej situácie, kde trénuje a ako hľadá motiváciu do tréningu aj súťaženia.

Súťažila si v Artistic fitness, je to tvoja hlavná disciplína? Skúšala si v minulosti iné?

ACROBATIC FITNESS je kategória, v ktorej súťažím už od svojich ôsmich rokov. Na týchto majstrovstvách sveta som bola nominovaná v novovzniknutej kategórii ARTISTIC FITNESS. Obe tieto kategórie zahŕňajú voľnú zostavu a následne pózovanie v plavkách. Pri voľnej zostave sa hodnotia silové a akrobatické prvky, tempo zostavy, nápad, kostým, výraz a celkový dojem.

Rozdiel vo voľných zostavách je v akrobatickej časti. Pri ARTISTIC FITNESS je zakázané mať letové fázy (napr. salto), ale je dovolené mať akrobatické prvky s dotykom podlahy minimálne jednej ruky (napr. premet bokom).

Zdroj: SliKar Media Stano Slimák

Rozdiel je aj v pózovaní pri povinných postojoch, kde rozhodcovia v kategórii ACROBATIC preferujú väčšie svalstvo tela a menej sa dívajú na jeho symetriu. Naopak, pri kategórii ARTISTIC preferujú eleganciu, spomínanú symetriu a menšie osvalenie.

Ja som sa pripravovala na kategóriu ACROBATIC FITNESS, ale nominačná komisia ma nominovala v druhej kategórii. Určite to nie je definitívne rozhodnutie, že budem súťažiť ako artistka. Zatiaľ som to len vyskúšala a uvidíme, čo prinesie ďalšia sezóna.

Ako vyzerá organizácia vrcholného podujatia optikou pretekára? 

Súťaž sa odohrávala v španielskom meste Santa Susanna, kde sa už niekoľko rokov konajú majstrovstvá Európy. Tento rok tam presunuli aj majstrovstvá sveta, pretože organizáciu súťaže tam majú už zvládnutú. Zároveň to bola aj veľká novinka, pretože to boli najväčšie MS doposiaľ, kde súťažilo cez 2000 športovcov z celého sveta.

Vysoký počet dosiahli tým, že spojili juniorské, ženské, mužské aj masters kategórie do jedných pretekov, ktoré trvali 5 dní. Vždy bývajú rozdelené, a aj sa konajú na rôznych miestach svete. Santa Susanna je dovolenková časť pri mori, kde sa nachádza športová hala, v ktorej prebiehajú súťaže.

Zdroj: Viktor Kollberg, SliKar Media Stano Slimák

Ako som už spomínala, tým, že to boli najväčšie majstrovstvá sveta, bol tam cítiť menší tlak zo strany usporiadateľa, ktorý sa snažil všetko stihnúť. Preto sa počas súťaže menili aj pravidlá, na ktoré sme zvyknutí. Ja som súťažila hneď prvý deň, kedy súťaž skončila o 22:00, a to sme prišli na halu už o 9:00.

Takto to pokračovalo aj ďalšie dni a zavŕšil to posledný deň, kedy dievčatá súťažili v skorých ranných hodinách toho nasledujúceho dňa. Čo sa týka čakania na vystúpenie, tak som si zvykla, že väčšinou nejde nič podľa plánu a vždy menia program počas pretekov. Organizátorovi chýbali jeden/dva dni navyše, aby súťaž prebiehala s menším stresom.

Existuje medzi pretekármi rivalita alebo skôr kolegialita?

Slovenská výprava medzi sebou vychádza veľmi dobre, pomáhame si a povzbudzujeme sa navzájom. S pretekármi iných národností je to individuálne, ale čo sa týka celkovo kategórie fitness, vychádzame medzi sebou dobre, vieme sa aj porozprávať a popriať jedna druhej. 

Koľko súperiek si mala v kategórii junior a senior?

V kategórii junioriek som mala 7 súperiek z piatich krajín, v ženách to bolo 13 súperiek z 11 krajín.

Čím sa líši tvoje vystúpenie v týchto kategóriach?

Je to veľmi individuálne, pretože každá jedna pretekárka je úplne iná a rozhodcovia hodnotia subjektívnym pohľadom. Niekto si všimne eleganciu, kostým alebo silové prvky, ale zväčša každého zaujme niečo iné. Keby mám zo svojho pohľadu povedať, čím sa líšim ja, tak môže to byť spomínané elegantné prevedenie. A taktiež často zaraďujem originálnu rekvizitu.


Kde v Žiline a pod koho vedením trénuješ? 

Na kategóriu fitness sa trénuje v gymnastickej hale, prípadne hale prispôsobenej na voľnú zostavu, a v posilňovni. Je to veľmi zaujímavé, pretože pretekár musí skĺbiť dva odlišné tréningy. Gymnastickú časť som trénovala v klube GaF Žilina na škole Karpatská, kde som nacvičovala silové, skokové a gymnastické prvky. V klube GaF Žilina som aj trénerom, preto túto časť som si viedla sama.

Nácvik voľnej zostavy a zdokonaľovanie som trénovala na Súkromnej škole Oravská s tanečnou choreografkou Soňou Milovou. V posilňovni LÍNIAfit trénujem pod vedením trénera Miroslava Šolca, s ktorým spolupracujem od svojho začiatku v juniorskom fitness.

Skús nám predstaviť tvoju prípravu..

V príprave na súťaž som bola už od začiatku septembra, pretože jesennú sezónu som zahájila na súťaži Arnold Classic v Seville. Medzi touto súťažou a majstrovstvami sveta som mala pár voľných dní, čo sa týka stravy, ale z 80% som si držala upravenú stravu. Mesiac pred MS som už držala striktnejšiu diétu, ktorá sa posledný týždeň zavŕšila dolaďovaním formy spojeným s odvodňovaním.

Tréningy na gymnastike sa líšia podľa potreby, ale väčšinou som trénovala 3-4 krát do týždňa. V posilňovni sa mi menil tréningový plán podľa zostávajúcich dní do MS. Začínala som prípravu s piatimi silovými tréningami a na záver sme to upravili na štyri tréningy za týždeň. Pred vrcholom sezóny sme posledné 3 týždne zaradili kardio v podobe bicykla a behu.

Čo ti pomáha hľadať motiváciu do tréningu, ak zrovna nemáš náladu a potrebuješ sa prekonať?

Každý športovec si v svojej príprave prejde aj tým, že stratí motiváciu a začne o sebe pochybovať. Táto strata motivácie môže byť zapríčinená mnohými vecami. To si často ani ľudia nevedia predstaviť, čo sa odohráva v hlave športovca. Aké malé veci mu dokážu zničiť náladu na tréning, prípadne životné situácie, ktoré mu život prináša. Nebolo to inak ani u mňa. Prišli chvíle, ktoré boli zlomové. A v tomto roku ich bolo mimoriadne veľa.

Z veľkej časti mi pomáhali s motiváciou práve deti, ktoré som začala trénovať fitness v klube GaF Žilina. Je to zaujímavé, ale práve u nich som našla mnohokrát motiváciu sa zlepšovať. Oni si to ani často neuvedomili, ako veľmi mi pomohli, pretože to boli maličkosti, na ktoré sa ja dívam inak.

Vidieť ich odhodlanie a prístup, akým trénovali, bolo pre mňa niečo, čo mi dávalo energiu naviac. Prišli aj momenty sklamania zo súťaže, prípadne zo slov, ktoré si brali moc k srdcu a tým strácali tiež motiváciu. Vtedy som im to ja, ako tréner, musela vysvetliť a zároveň ich motivovať ďalej. Táto nová skúsenosť, ktorá sa mi vyskytla, mi veľmi veľa dala v rozvíjaní seba samej v tomto športe. 

Kto súťažil na MS za Slovensko a reprezentoval aj Žilinu?

Zo Slovenska bolo nominovaných 47 pretekárov, zo Žiliny sme boli dve. Druhou pretekárkou bola Nicol Celeriková, ktorá sa zúčastnila svojich prvých juniorských a dokonca i ženských majstrovstiev sveta. Nicol trénuje v klube GaF Žilina a v posilňovni ju tiež pripravuje Miroslav Šolc.

Zdroj: SliKar Media Stano Slimák

Súťažila v kategórií Artistic fitness, kde sa v juniorkách umiestnila na 4. mieste a v ženskej kategórii si dokázala vybojovať bronzovú medailu vo veľmi náročnej konkurencii, kde úroveň pripravenosti bola veľmi vysoká. Nicol zaujala porotu svojím temperamentom. Má geneticky výbornú postavu a predispozíciu pre túto kategóriu, tak ako i v Bikini fitness. Aj napriek jej krátkodobej príprave dokázala Nicol zažiariť. 

Pre tento rok je sezóna na konci? 

Áno, jesennú sezónu som ukončila na majstrovstvách sveta, čo bol môj cieľ na tento rok.

Dve striebrá sú doposiaľ najväčšie životné úspechy v športe? 

V juniorskej kategórii to nie je môj najväčší úspech, pretože v roku 2018 som sa stala Absolútnou majsterkou sveta v kategórii Acrobatic fitness. V ženách to považujem za najlepší úspech, pretože medailu zo ženských majstrovstiev sveta som doteraz nemala.

Hrdá som na všetky moje umiestnenia, pretože každé mi niečo dalo, či už to boli medzinárodné alebo slovenské súťaže. Môžem sa pýšiť s titulom Absolútnej majsterky sveta (2018), majsterky Slovenska (2019), vicemajsterky Európy(2021) a tiež mám vo svojej zbierke ocenenie najúspešnejší športovec mesta Žiliny (2018).


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu