Halloweensku tekvicu môžete skompostovať: Žilinské OZ Kompostujme to ukáže v týždňovom živom prenose


Foto: Halloweensku tekvicu môžete skompostovať: Žilinské OZ Kompostujme to ukáže v týždňovom živom prenose

S prichádzajúcim Sviatkom všetkých svätých a populárnym Halloweenom upozorňuje žilinské združenie Kompostujme na to, že obľúbená ozdoba v podobe vyrezávanej tekvice nemusí skončiť v odpade. Množstvo bioodpadu, ktoré je možné skompostovať, je pri priemernej hmotnosti tekvice 2 kilogrami rozsiahle.

Aby upozornili na to, že aj tekvicu je možné kompostovať a nezaťažovať prírodu, vyšli v uplynulých dňoch predstavitelia združenia do žilinských ulíc. Ak by boli všetky tekvice počas halloweenu na Slovensku neskompostované, vydalo by to na desiatky plných nákladných vozidiel:

„Nie je nám ľahostajné množstvo bioodpadu a fascinuje nás jeho jednoduchá premena na využiteľný produkt. Ak si každý desiaty Slovák v produktívnom veku nakúpi jednu dekoratívnu tekvicu o hmotnosti 2 kilogramy, predá sa ich približne 370 000 kusov o hmotnosti 740 000 kíl! Takéto množstvo odpadu by zaplnilo 62 tatier,“ vysvetľuje Michal Vavrík z občianskeho združenia Kompostujme v Žiline.


Možnosti kompostovania podporila aj samospráva v Žiline, ktorá do domácností bezplatne distribuovala štartovacie balíčky s košom a návodmi na to, ako správne kompostovať kuchynský odpad. Zároveň sa na sídliskách v Žiline nachádzajú špeciálne smetné nádoby na kompost oranžovej farby.

Za účelom toho, aby ukázali, ako je možné využiť bio odpad a ako nemusia tekvice skončiť v smetnom koši, pripravujú v OZ Kompostujme celý sedemdňový živý prenos. Počas nepretržitých 168 hodín vysielania si môže každý pozrieť, čo z tekvice dokážu urobiť dážďovky.

Prenos bude prebiehať v týždni od 25. októbra do 1. novembra na tomto odkaze https://www.facebook.com/events/287651649504130/


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Kompostujme