Parky Andreja Barčíka, Františka Hanovca či Jozefa Červinku. V Žiline plánujú meniť názvy parkov aj námestí


Foto: Parky Andreja Barčíka, Františka Hanovca či Jozefa Červinku. V Žiline plánujú meniť názvy parkov aj námestí Foto: ilustračné - pixabay.org

V Žiline by mohli čoskoro vzniknúť nové parky, tentoraz na papieri a zmenou názvu. Ako vyplýva z materiálu na rokovanie komisií, pre nadchádzajúce Mestské zastupiteľstvo v Žiline je jedným z návrhov nové Všeobecne záväzné nariadenie o zmene názvu ulíc a iných verejných priestranstiev.

Ak by sa schválil v predkladanej podobe, niekoľko priestranstiev v Žiline by dostalo nové mená s odkazom na významných rodákov. Prvým z miest by bol nedávno zrenovovaný park v Závodí, ktorý by mal niesť meno Andreja Barčíka. Rodák zo Žiliny bol grafik, maliar a tvorca koláží, pričom za skoro 50 rokov pôsobenia na výtvarnej scéne si vytvoril osobitný štýl.

Ďalším parkom, tentokrát v Bánovej, by bol Park Františka Hanovca a odkazoval by na miestneho rodáka, ktorý bol leteckým pilotom počas druhej svetovej vojny. Po skončení povstania ho zatkli a odviedli do koncentračného tábora, podieľal sa na založení letiska v Dolnom Hričove. V mestskej časti je aj pochovaný.

Zdroj: Mesto Žilina

Oficiálne pomenovanie by mal dostať aj budatínsky park, dnes nenesie žiadný názov a preto sa v tlači píše všeobecným názvom “budatínsky park”, teda s malým písmenom. Keďže nenesie oficiálne pomenovanie, práve to by nové všeobecne záväzné nariadenie malo zmeniť a park by mal niesť meno Budatínsky park.


Hlinský park bude vymedzený Lenčovou ulicou, bytovými domami na Bajzovej a nákupným centrom LIDL. Nachádza sa na Hlinách.

Zdroj: Mesto Žilina

Súčasťou bytového komplexu Rudiny II. je aj námestie s lavičkami na oddych, fontána či zeleň, celý priestor zatiaľ nenesie oficiálne meno. Po zmene by tu vzniklo Námestie Richarda Marsinu, odkazujúce na profesora a okrem iného prekladateľa Privilégia pre žilinských Slovákov.

Ďalšou lokalitou s novým názvom by mohol byť Park Jozefa Červinku, prvého záhradníka v meste a zakladateľa terajšieho Parku Ľudovíta Štúra. Jeho meno nenesie dodnes v meste žiadna ulica ani objekt, po potlačení povstania bol zavraždený Nemcami v Lesoparku Chrasť. Park Jozefa Červinku by sa mal nachádzať v blízkosti Námestia Ľudovíta Fullu.

Zdroj: Mesto Žilina


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu