Národná diaľničná spoločnosť musí zrušiť súťaž na zhotoviteľa zeleného mosta vo Svrčinovci


Foto: Národná diaľničná spoločnosť musí zrušiť súťaž na zhotoviteľa zeleného mosta vo Svrčinovci Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) predstavila v roku 2020 svoj zámer vybudovať na Kysuciach nový Zelený most, ktorý má umožniť voľne žijúcim zvieratám bezpečnú migráciu cez frekventovanú cestu. Za týmto účelom vyhlásila verejnú súťaž na zhotoviteľa ekoduktu, ktorý má vzniknúť vo Svrčinovci.

Tender na zákazku v sume viac než 17,8 milióna eur bol vyhlásený koncom novembra minulého roka. Do verejnej súťaže sa prihlásilo celkom šesť stavebných spoločností, predložené ponuky sa však napokon vyhodnocovať nebudú.

NDS sa rozhodla verejné obstarávanie zrušiť, nakoľko Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) nedávno vyhlásili verejnú súťaž na zákazku, ktorá obsahuje totožné objekty. Modernizácia železničného koridoru štátna hranica Česká republika - Slovenská republika - Čadca - Krásno nad Kysucou rieši aj výstavbu ekoduktu na Kysuciach.


„Nastala teda situácia duplicitného obstarávania predmetných objektov verejných obstarávaní, čo môže mať za následok znemožnenie plnenia časti predmetu verejného obstarávania. Národná diaľničná spoločnosť má za to, že by v takomto prípade mohlo dôjsť k neefektívne vynaloženým finančným prostriedkom, preto pristupuje k zrušeniu predmetného obstarávania,“ informuje NDS na svojom webe.

Vyhlásenie novej súťaže so zmeneným projektom predpokladajú diaľničiari v termíne najneskôr do 45 dní. Výstavba ekoduktu vo Svrčinovci sa stala podmienkou schválenia nenávratného finančného príspevku zo strany Európskej komisie. V prípade nerealizovania by bolo Slovensko povinné vrátiť finančný príspevok v celkovej výške 285,2 milióna eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť