Od pondelka nebude povinné prekrytie horných dýchacích ciest v exteriéri, ak ste 5 metrov od ďalšej osoby


Foto: Od pondelka nebude povinné prekrytie horných dýchacích ciest v exteriéri, ak ste 5 metrov od ďalšej osoby Foto: ilustračné

Zlepšujúca sa epidemiologická situácia prispela k zmene vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, pôvodné znenie nahradilo nové s platnosťou od 19. apríla 2021. Najvýraznejšou zmenou je ustanovenie týkajúce sa prekrytia horných dýchacích ciest v exteriéri.

Hoci naďalej platí a bude platiť povinnosť prekryť si horné dýchacie cesty rúškom, šatkou, šálom alebo inou podobnou preventívnou ochranou pomôckou, k výnimka pribudla nová. Pre osoby v exteriéroch, ktoré sú od ostatných osôb vzdialené viac ako 5 metrov v prípade že s nimi nežijú v spoločnej domácnosti, sa nariadenie o prekrytí od pondelka netýka.

Ako bude v praxi ustanovenie aplikovateľné na ulici, kde sa ľudia zvyčajne pohybujú v bližšej vzdialenosti, ukáže až najbližší čas. Nové nariadenie znamená, že ak sa pohybujete na ulici s menej frekventovaným pohybom ďalších osôb, môžete si dať dole prekrytie dýchacích ciest.


 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu