Žilinský kraj je štvrtý v pálení alkoholu, 20 páleníc u nás vyrobilo medziročne o tretinu viac liehovín


Foto: Žilinský kraj je štvrtý v pálení alkoholu, 20 páleníc u nás vyrobilo medziročne o tretinu viac liehovín Foto: ilustračné

Jednou z mála činností, do ktorých pandémia koronavírusu výrazne nezasiahla, je pestovateľské pálenie ovocia v registrovaných páleniciach. Na území Žilinského kraja je zaregistrovaných 20 prevádzkovateľov liehovarníckych závodov. Tí v nich pália pestovateľom dopestované ovocie.

Podľa informácií Colného úradu Žilina tieto pálenice na území kraja vyrobili za druhý polrok minulého roka spolu viac než 108-tisíc litrov stopercentného alkoholu. V porovnaní s rovnakým obdobím ide o medziročný nárast na úrovni 33 percent.

Pálenice v regióne majú dlhodobo najväčšie zastúpenie na Turci a v okolí Žiliny, po dve sú aj na Kysuciach, Orave a Liptove. Platné opatrenia súvisiace s pandémiou im narušili zabehnutý systém práce, všetci sa im postupne prispôsobili.

Výsledkom ich aktivity bolo spolu 108 271 litrov čistého alkoholu, ktoré za druhý polrok minulého roka vyrobili a odovzdali zákazníkom. Za ostatné roky vyhodnotil za najsilnejší rok 2018, ktorý bol bohatý na ovocie, čo sa odrazilo aj na väčšom množstve vypáleného liehu. Medzi krajmi na Slovensku patrí v pestovateľskom pálení ovocia Žilinskému kraji 4. priečka z hľadiska vypáleného objemu. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Finančná správa