Poslanci neschválili pozemky pod kruhový objazd na Solinkách, Lidl má naďalej záujem predajňu vybudovať


Foto: Poslanci neschválili pozemky pod kruhový objazd na Solinkách, Lidl má naďalej záujem predajňu vybudovať

Ešte v decembri 2020 rokovali poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline o uzatvorení niekoľkých zmlúv so spoločnosťou Lidl, ktorá chcela na hranici Soliniek a Bôrika vybudovať ďalšiu diskontnú predajňu. Odkúpiť a prenajať pozemky, spolu so zriadením vecných bremien, plánovala spoločnosť za účelom vybudovania okružnej križovatky.

Jedna z jej vetiev by bola zároveň prístupovou cestou k objektu s takmer sto parkovacími miestami. Lidl chcel kruhový objazd na križovatke ulíc Bôrická cesta, Pod hájom, Centrálna a Obvodová postaviť na vlastné náklady a následne previesť bezodplatne alebo za symbolickú sumu do vlastníctva mesta.

Stavbu s odhadovaným nákladom viac ako 1,1 milióna eur viacerí zástupcovia mesta v sprievodných materiáloch vítali, no upozorňovali na potrebu napojenia komunikácie na Bôrickú cestu. Z dopravného hľadiska je miesto už dnes problematické, mesto Žilina si dalo naceniť možnosť vybudovania križovatky už pred niekoľkými rokmi. 

Napojenie na Bôrickú cestu sa nepáči obyvateľom rezidenčnej časti na Bôriku.

Predstaviteľ spoločnosti Lidl priamo na online rokovaní uviedol, že pôvodne zvažovali iné varianty dopravného napojenia. Tie mali počítať s riešením bez kruhovej križovatky a potreby využitia mestských pozemkov. 


LIDL má naďalej záujem o vybudovanie predajne

Po diskusii poslanci, ktorí sa nezhodli v tom, či obyvatelia v mieste predajňu vítajú alebo nie, nakoniec uznesenie o budúcich zmluvách a nájme pozemkov neschválili. Ako uviedol hovorca Lidlu Tomáš Bezák, záujem vybudovať ďalšiu predajňu v Žiline zo strany reťazca pretrváva aj napriek neschváleniu uznesenia. 

Podotkol, že vybudovanie kruhového objazdu v danej lokalite predpokladá aj územný generel dopravy. Bez mestských pozemkov nevie firma vybudovať kruhový objazd, predajňa pravdepodobne v mieste vznikne aj bez okružnej križovatky, ktorú by musel Lidl zaplatiť. Ako si poradí spoločnosť s dopravným napojením, ukáže až čas.

„Spomenutý projekt počítal s vybudovaním jednopodlažnej predajne so „zelenou“ strechou a parkoviskom s 98 parkovacími miestami. Aj naďalej máme záujem vybudovať predajňu v danej lokalite, poskytnúť informácie o jej parametroch a taktiež jej vizuálnu štúdiu bude môcť až po získaní všetkých potrebných povolení predchádzajúcich výstavbe,“ doplnil Bezák.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu