Župní poslanci budú opäť schvaľovať etický kódex pre volených predstaviteľov


Foto: Župní poslanci budú opäť schvaľovať etický kódex pre volených predstaviteľov Foto: ilustračné

Už v pondelok 23. novembra 2020 budú poslanci v Zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja rozhodovať aj o schválení nového etického kódexu, ktorý má platiť pre volených predstaviteľov župy. Nimi sú predsedníčka, poslanci aj členovia komisií v zastupiteľstve.

Obdobný materiál predkladalo vedenie kraja už v septembri, vtedy bol po približne polhodinovej prestávke stiahnutý z rokovania. Niektorí zastupitelia označili kódex za problematický z hľadiska zákona, viacerým poslancom prekážali niektoré body, ktoré podľa ich skúseností nekorešpondujú s realitou. 

„Mne vadia už len na začiatku niektoré veci. Obhajujú záujmy všetkých obyvateľov kraja, nemyslím si, že tomu tak je ... Keď chcem nejaké informácie a som chcela, musela som niekoľkokrát žiadať, prosiť, až cez riaditeľku úradu, aby vôbec som sa dopátrala k niečomu,“ uviedla poslankyňa ŽSK Ľudmila Chodelková.

Nový kódex by zaviazal volených predstaviteľov k zdržaniu sa rôzneho typu konania: „Predseda ŽSK, poslanci ŽSK a členovia komisií Zastupiteľstva ŽSK sa nesnažia získať hlasy voličov osobnými útokmi na iných kandidátov, využívaním násilia alebo vyhrážania, navádzaním na porušovanie volebných pravidiel alebo výsledkov volieb, prísľubom finančných prostriedkov alebo iných darov či zvýhodnenia pri výkone svojej budúcej funkcie,“ spresňuje jedna z častí kódexu.


Župné zastupiteľstvo už skôr v tomto roku prijalo etický kódex pre zamestnancov ŽSK, obdobný materiál pre volených predstaviteľov je ďalším krokom v snahe úradu prispieť k definovaniu pravidiel pre etické konanie.

Volení predstavitelia sa podľa kódexu majú zdržať aj rozhodnutí, ktoré by priamo alebo nepriamo zvýhodňovali ich, ich príbuzných či iných jednotlivcov na úkor verejného záujmu.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu