Zo Žiliny bude fungovať priame vlakové spojenie k Baltskému moru, cesta potrvá viac ako 14 hodín


Foto: Zo Žiliny bude fungovať priame vlakové spojenie k Baltskému moru, cesta potrvá viac ako 14 hodín Foto: ilustračné - tripadvisor

V septembri sme informovali o špekuláciách o možnom zavedení priameho vlakového spoju zo Žiliny až do prístavného mesta Gdynia na severe Poľska, ktoré zverejnil poľský spravodajský portál Rynek Kolejowy. Ten predpokladal, že by mohlo dôjsť k rozšíreniu trasy TLK Rozewie, ktorá dnes končí v Bielsko Biala.

Zámer nevylúčila ani Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), konečný verdikt závisel na príslušnom ministerstve. Dnes je po zverejnení zmien v grafikone, ku ktorým dôjde od nedele 15. decembra, jasné, že zo Žiliny bude až k Baltskému moru premávať denný spoj.

Pri Baltskom mori za viac ako 14 hodín, súčasťou trate bude aj ležadlový vozeň

ZSSK bude realizovať osobnú vlakovú dopravu na linke Žilina – Gdynia Główna zavedením nových medzištátnych spojov R 420 a R 421. V smere do Poľska bude spoj odchádzať zo Žiliny krátko pred pol piatou hodinou poobede, naspäť ho vypravia z Gdynie po deviatej hodine večer. 

„Vo vlakoch, ktoré budú prevádzkované v komerčnom režime aj na základe silného dopytu z poľskej strany, budú radené vozne 2. triedy, vozeň s oddielom pre cestujúcich s deťmi i ležadlový vozeň. Zároveň bude cestujúcim k dispozícii možnosť prepravy bicyklov,“ uviedla ZSSK k novým spojom.  


R 420 Rozewie
(Žilina 16:27 – Kysucké Nové Mesto 16:35 | 16:36 – Čadca 16:53 | 16:55 – Gdynia Główna 06:33); 

R 421 Rozewie
(Gdynia Główna 21:17 – Čadca 11:14 | 11:17 – Kysucké Nové Mesto 11:34 | 11:35 – Žilina 11.44). 

Priemerné teploty počas leta v meste Gdynia vrcholia tesne nad 20 stupňami, pre relaxáciu sú tu vybudované pasáže pre relax na piesku vrátane toaliet, barov a reštaurácií. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ZSSK