Minister Gajdoš: Vozidlá pomôžu vyššej kompatibilite v špeciálnych operáciach s ďalšími členmi NATO


Foto: Minister Gajdoš: Vozidlá pomôžu vyššej kompatibilite v špeciálnych operáciach s ďalšími členmi NATO

Dnes 28. mája odovzdal v priestoroch sídla 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline minister obrany Slovenskej republiky Peter Gajdoš spolu 18 kusov nových vozidiel kategórie All Terrain Vehicle Military, teda ľahkých taktických štvorkoliek POLARIS MRZR D4. Tie pomôžu špeciálnej jednotke pri plnení operácií.

„Bojová mobilita pre špeciálne operácie predstavuje taktické bojové vozidlá, ktoré zabezpečia ochranu, prepravu a palebnú podporu nasadzovaných bojových skupín a špecialistov pre plnenie úloh v špeciálnych operáciách,“ uvádza pluk k novým vozidlám. 

Tie disponujú ochranným rámom proti prevráteniu, bezpečnostnými štvorbodovými pásmi a môžu byť prepravené v nákladnom priestore vojenských lietadiel Sparťan CJ 27, v podvese na vrtuľníkoch UH-60M BlackHawk alebo výsadkom za pomoci nákladného padáku. 

Galéria: 34 fotiek

Vozidlo je vybavené doplnkami lafetácie zbraňových systémov a munície, 5 guľometov či 2 kusov RPG alebo multifuknčného zbraňového systému Carl-Gustaf 84 mm.

Na Slovensku bude možné vozidlá využiť napríklad aj pri živelných pohromách, keďže umožňujú prejazd v ťažkom a nedostupnom teréne - umožnia prevoz a zvoz obyvateľstva, poskytnutie lekárskej pomoci či rozvoz potravín v prípade núdze.  


Ministerstvo plánuje pokračovať v modernizácii armády

Takisto budú môcť byť nasadené pri spolupráci s Útvarom osobitného určenia Prezídia Policajného zboru SR. V medzinárodnom krízovom manažmente poslúžia pre plnenie širokého spektra úloh špeciálnych operácií - napríklad prieskum, zasadenie špeciálnych skupín v zastavanom prostredí, vojenská asistencia, logistické zabezpečenie, sprievod a ochrana konvojov či iné.

Celková cena nákupu predstavuje približne 2-milióny 111-tisíc eur. Súčasťou kontraktu je podľa webu ministerstva aj dodanie ďalších deviatich vozidiel typu Can – Am BRP a tiež prívesov pre oba typy vozidiel, ako aj náhradných dielov. Zmluva zahŕňa aj vyškolenie 20 špecialistov a inštruktorov v rámci zabezpečenia logistickej podpory. 

„Ja vám želám veľa šťastných kilometrov a veľa šťastia, úspechov pri plnení úloh v tomto útvare tak, aby občania Slovenskej republiky pocítili z vašej pripravenosti, že peniaze daňových poplatníkov boli investované tým najsprávnejším spôsobom,“ odkázal elitným jednotkám minister.

Ministerstvo nakupovalo priamo partnersky na úrovni vlád, v investíciách do zlepšovania technickej vybavenosti plánuje podľa slov ministra pokračovať. Predstavitelia útvaru ocenili toto rozhodnutie, ktorý pomáha zlepšiť pripravenosť:

„Významné rozhodnutia pre ďalší rozvoj síl pre špeciálne operácie, ktoré ste na návrh náčelníka generálneho štábu prijali, patria k najvýznamnejším za celé obdobie existencie piateho pluku špeciálneho určenia. Aj táto nemalá investícia ministerstva obrany Slovenskej republiky do zlepšenia nášho vybavenia nás posúva ďalej v oblasti mobility a operačnej pripravenosti,“ dodal veliteľ 5. PŠU plukovník Miroslav Gardlo.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu