Mesto Žilina sa plánuje zapojiť do ďalších eurofondových výziev, chce revitalizovať aj vnútrobloky


Foto: Mesto Žilina sa plánuje zapojiť do ďalších eurofondových výziev, chce revitalizovať aj vnútrobloky Foto: Mesto Žilina - ilustračné

Už na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline budú poslanci rozhodovať aj o rozpočtovej zmene, ktorej súčasťou je vyčlenenie peňazí pre projektové zámery výziev v programoch štrukturálnych fondov aj mimo nich.

V Integrovanom regionálnom operačnom programe sa chce Žilina uchádzať o peniaze napríklad na rekonštrukciu zastávok MHD, vytváranie nových cyklotrás, rozšírenie kamerového systému alebo projekt Kreatívneho centra. Peniaze z eurofondov by mohli pomôcť aj pri revitalizácii ďalších vnútroblokov - konkrétne na sídliskách Solinky, Hliny VII. a Hliny VIII.

Obnovenie vnútroblokov sa dnes plánuje na sídlisku Vlčince a Hájik, k trom projektom (ulice Slovanská a Tulská, Fatranská a G. Lannuriena) by tak mali pribudnúť ďalšie. Mesto Žilina chce do rozhodovania o podobe revitalizácie zapájať aj obyvateľov, ktorí v mieste žijú.


Aj preto sa vo februári tohto roka uskutočnilo stretnuti k plánovanej revitalizácii verejného priestoru medzi ulicami Tulská a Slovanská, kde mali Vlčinčiari možnosť predniesť svoje postrehy a pripomienky.


„Pripravenú štúdiu plánovanej revitalizácie tohto bloku predstavil zodpovedný projektant. Obyvatelia sídliska v rámci otvorenej diskusie navrhovali rôzne zmeny v organizácii priestoru či rozmiestnenia prvkov. Zároveň podotkli, že je dôležité zachovať zeleň a rozširovať ju. Diskusia bola živá, miestami búrlivá. Ďakujeme všetkým za účasť,“ uviedlo mesto v správe na webe.

Poslanci už v minulosti schválili aj vyčlenenie potrebnej sumy spolufinancovania na projekt Revitalizácia verejného priestoru vo vnútrobloku Hliny I. Žilina, o ktorý sa mesto uchádza v operačnom programe Kvalita životného prostredia.  

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu