Čaká nás výdatnejší dážď aj vietor, SHMÚ vydal prvé výstrahy platné od dnes 23. októbra


Foto: Čaká nás výdatnejší dážď aj vietor, SHMÚ vydal prvé výstrahy platné od dnes 23. októbra Foto: ilustračné / pixabay.com

Počasie sa za posledné dni zmenilo z príjemného teplého na typické chladné a jesenné. S ochladením sa postupne objavujú aj prehánky či vietor. Inak tomu nebude ani počas najbližších dní, pričom v stredu 24. októbra nás pred takýmto počasím varujú aj výstrahy, vydané Slovenským hydrometeorologickým ústavom.

Vietor na horách - 1. stupeň

Dnes od 20:00 hod. do 25.10.2018 - 08:00 hod.

V okrese Žilina sa vo vysokých horských polohách MIESTAMI očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 - 42 m/s (135 - 150 km/h). Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná  a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo).  

Vietor - 1. stupeň  


Dnes od polnoci do 24.10.2018 - 18:00 hod,

V okrese Žilina sa očakáva OJEDINELE výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h). Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.  

Dážď - 1. stupeň

Dnes od 14:00 hod. do 24.10.2018 - 14:00 hod.

V okrese Žilina sa očakáva OJEDINELE výskyt dažďa s úhrnom zrážok 35 - 40 mm. Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Výstrahy platia v rámci celého Žilinského kraja. Podrobnejšie informácie o jednotlivých stupňoch a dĺžke trvania nájdete priamo na stránke http://www.shmu.sk/.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ