Redakčný test: Maserati Ghibli - Pocit výnimočnosti


Foto: Redakčný test: Maserati Ghibli - Pocit výnimočnosti
Galéria: 54 fotiek

Našimi rukami prešlo v rámci tejto práce už množstvo automobilov. Tento test bude aj napriek tomu výnimočný. Po prvý krát sa nám podarilo dohodnúť si „rande“ s modelom od jednej z najikonickejších svetových automobiliek. A tou talianske Maserati určite je! Len od roku 2016 pôsobí „Neptúnov trojzubec“ už aj na slovenskom trhu. A my sme jedna z mála „šťastných“ slovenských motoristických redakcií, ktorá dostala možnosť otestovať niektorý z modelov tejto automobilky.

V rámci plánov koncernu FCA (Fiat Chrysler Automobiles) má práve značka Maserati zohrávať v najbližších rokoch čoraz významnejšiu úlohu. Napomôcť k jej tomu má už započatá modelová ofenzíva. Na jej počiatku bol znovuzrodený model Maserati Ghibli. Ten zároveň v súčasnosti predstavuje i „vstupnú bránu“ do exkluzívneho sveta Maserati. Nové Maserati Ghibli vo verzii Diesel, s výkonným a pritom úsporným 6-valcovým turbodieslom V6 3,0, v kombinácii s 8-st. automatickou prevodovkou a poháňanou „len“ zadnou nápravou, nám na test zapožičala spoločnosť MPSG Group, s.r.o., žilinský predajca exkluzívnych a prémiových vozidiel.

Model s označením Ghibli má u Maserati veľmi zaujímavú históriu. Aktuálny sedan možno označiť už za tretie pokračovanie. Každá predchádzajúca generácia bola pritom výnimočná. Prvé Ghibli sa objavilo už v druhej polovici 60 rokov minulého storočia, presnejšie v roku 1967. Elegantné 2-dverové kupé a ako aj spider vydržalo vo výrobe do 1974 a nedostalo priameho nástupcu. Rovnomenný model sa objavil znovu na scéne v roku 1992. Opäť v dvojdverovom prevedení a s karosériu typu kupé.

Galéria: 54 fotiek

Produkcia tohto „hranatého“ Maserati Ghibli bola následne ukončená v roku 1998. Najnovšie Maserati Ghibli bolo predstavené v roku 2013. Na rozdiel od svojich predchodcov, dostal tento najnovší model po prvý krát v histórii karosériu typu sedan. Hierarchicky a veľkostne sa radí pod vlajkovú loď, teda veľký sedan s tradičným označením Quattroporte. Menší súrodenec je, aj vzhľadom na svoje rozmery, športovejšou alternatívou. Väčšie Quattroporte je naopak viac o prestíži a luxuse.

Automobilka vylepšuje svoj najdostupnejší model priebežne v rámci každého modelového roku. Výraznejšou modernizáciou zameranou predovšetkým na techniku pod prednou kapotou si Ghibli prešlo v minulom roku. Okrem toho, že v tomto prípade hovoríme o najdostupnejšom Maserati z aktuálnej ponuky, bol to práve model Ghibli, pod ktorého prednou kapotou sa u značky Maserati vôbec po prvý krát objavil motor spaľujúci naftu!


Na Slovensku si je možné Maserati Ghibli zadovážiť hneď v troch verziách, ako aj v troch odlišných výbavových líniách. Celkovo je pri modelovom rade Ghibli dostupných až 9 alternatív, plus prvky v doplnkovej výbave. Maserati v tomto prípade vsádza výhradne na 6-valcové motorizácie. Klasikou sú samozrejme motorizácie spaľujúce benzín, vyvinuté v spolupráci so značkou Ferrari. Benzínovú verziu Ghibli so zadným pohonom poháňa motor 3,0 V6 s výkonom až 350 koní.

Špičkovou alternatívou je následne model Ghibli SQ 4. Poháňa ho rovnaká motorizácia 3,0 V6 ale s maximálnym výkonom vyladeným až na 430 koní. Ako už prezrádza samotný názov, Maserati Ghibli disponuje už aj pohonom 4x4. Najdostupnejšiu alternatívu celého modelového radu predstavuje nami testovaná verzia Ghibli Diesel. Pod prednou kapotou pracuje turbodiesel V6 3,0 s výkonom 275 koní. Výkon sa prenáša výhradne na zadné kolesa. Vznetová pohonná jednotka pochádza pôvodne z dielne talianskeho výrobcu VM Motori a využíva sa aj v iných modeloch aliancie FCA.

Ale v prípade Maserati bola táto motorizácia zásadne modifikovaná, čím sa okrem lepších výkonových parametrov podarilo dosiahnuť aj autentický zvukový prejav. Pre úplnosť dodajme, že všetky spomenuté verzie Maserati Ghibli sa štandardne kombinujú s 8-st. automatickou prevodovkou. 

Galéria: 54 fotiek

Čo teda možno očakávať od Maserati Ghibli v bežnej praxi?

Taliansky dizajn je zárukou veľkej pozornosti 

Dizajn je jedna z vecí, ktorú taliani vedia robiť pravdepodobne najlepšie na svete. Nakoniec s talianskym dizajnom sa okrem vychytených módnych domov rád hrdo pýši aj bežný tovar, vrátane domácich spotrebičov. Samostatnú kapitolu predstavujú v tomto smere aj automobily. A práve značka Maserati bola vždy jedným zo symbolov elegancie, ako aj talianskej dizajnérskej školy.

Najnovšie vydanie modelu Ghibli sa vzhľadovo celkom jasne inšpirovalo u väčšieho súrodenca, teda modelom Quattroporte. V praxi preto v jednom balení reprezentuje športové korene automobilky, ale zároveň aj luxus a eleganciou. Prednej časti dominuje nizučko situovaná nápadná maska chladiča s vertikálnymi lamelami a neodmysliteľným trojzubcom uprostred. Tento tradičný symbol sa prispôsobil modernej dobe a ukrýva v sebe technológiu adaptívného tempomatu a ostatných jazdných asistentov.

Galéria: 54 fotiek

Mimochodom, dizajn prednej masky ako takej je inšpirovaný historickým odkazom modelov Maserati z 50 rokov minulého storočia. Originálnym prevedením zajmú aj hlavné svetlomety či športový nárazník. Bočná silueta s typicky dlhočiznou prednou kapotou je nositeľom hneď niekoľkých tradičných riešení, známych aj z iných modelov Maserati. Na predných blatníkoch preto pútajú pozornosť ikonické výduchy.

Silu tradície podčiarkuje i fabrické logo zdobiace zadný stĺpik karosérie. Svalnatá zadná časť dáva jasne najavo, že pri vozidlách Maserati je vždy preferovaný pohon zadnej nápravy. Originalitu zvýrazňujú ešte aj 20-palcové disky kolies s kontrastne červenými brzdovými strmeňmi a nápisom Maserati, pôvodom od renomovanej značky Brembo. Elegantná zadná časť pôsobí na prvý pohľad veľmi uhladene. Výrazne vytiahnuté blatníky a svetlá umiestené v rohoch ju opticky ešte viac rozširujú a pritláčajú k zemi.

Na druhej strane výkon a silu jasne demonštruje až štvorica okrúhlych koncoviek výfukového systému. Samozrejme že v tomto prípade nejde o žiadnu atrapu. Turbodiesel dokáže vďaka nim ponúknuť prekvapivý zvukový koncert. K tomu sa ale ešte dostaneme neskôr.

Aj keď je Ghibli hierarchicky najmenším Maserati, veľkostne ho môžeme porovnávať s modelmi vo vyššej strednej triede. Pre lepšiu predstavivosť o celkovej veľkosti testovaného modelu prinášame v prehľade rozmerové porovnanie s vlajkovou loďou, modelom Quattroporte. Maserati Ghibli meria 4971 mm (-291 mm v porovnaní s modelom Quattroporte), šírka dosahuje 1945 mm (-3 mm) a výška atakuje 1461 mm (-20 mm). Rázvor náprav má hodnotu na úrovni 2998 mm (-173 mm).

Galéria: 54 fotiek

Príjemným prekvapením je i batožinový priestor s kapacitou až 500 litrov v základnom usporiadaní. Aj napriek karosérii typu sedan hodnotíme nakladací otvor ako dostatočne veľký. Mechanizmus uchytenia veka je precízne zakrytý, číže nijako neobmedzuje priestor pre batožinu. Samozrejmosťou je elektrické ovládanie veka. Páčia sa nám aj ďalšie detaily v podobe špeciálne tvarovanej sady s povinnou výbavou. Tá presne vypĺňa neforemný priestor na bočnej stene kufra. Prekvapením z opačného súdka je absencia čalúnenia vo vrchnej časti batožinového priestoru.

K údaju o maximálnej prepravnej kapacite sme sa z dostupných materiálov nedopátrali. Model Ghibli napriek tomu umožňuje sklopenie delených zadných operadiel. Takže aj v štýlovom Maserati je možné prepravovať lyže, ako aj iné nadrozmerné predmety.

Interiér plný zážitkov a emócii

Zmysel pre štýlovú eleganciu je cítiť aj pri prvom kontakte s interiérom. Všetky štyri dvere ponúkajú efektné a zároveň imidžové riešenie v podobe tzv. bezrámových okien. Pri otváraní a zatváraní sa mi páči aj praktický detail, v podobe dlhšej prestávky, kým sa sklo automaticky dovrie. Ide o užitočnú drobnosť, ktorá pri každodennom používaní pomáha chrániť tesnenie, ale aj samotné sklá.

Galéria: 54 fotiek

V nami testovanom exemplári dominovala kabíne krásna koža v červenom odtieni. Aj tu musím pochváliť cit talianskych remeselníkov. Použitá koža vrátane čalúnenia sedadiel pôsobí nielen na pohľad ale aj na dotyk vyslovene kvalitným a luxusným dojmom. Základná hierarchia, ako aj usporiadanie interiéru, je opäť inšpirované väčším modelom Quattroporte. Ak sú vám niektoré detaily resp. ovládače ako napríklad panel ovládania svetiel povedomé, zdanie neklame. Aj model Ghibli sa čiastočne spolieha na zdieľanú techniku koncernu FCA, čo je v dnešnej dobe úplne bežným javom.


Maserati skrátka vzbudzuje emócie a to k nemu odjakživa patrí. Na palubnej doske môžete obdivovať precízne kožené čalúnenie a o kúsok ďalej zase vyvolá úsmev na tvári pomerne lacne pôsobiaci plast. Ako šperk pôsobia tradičné ručičkové hodiny na vrchnej časti palubnej dosky, taktiež pripomínajúce historický odkaz tohto výrobcu.  Dominantou palubnej dosky je aj napriek tomu moderné dotykové rozhranie infotaimentu MTC+ (Maserati Touch Control Plus).

Galéria: 54 fotiek

K funkciám ako aj reakciám na dotyk nemám žiadne výhrady. Zamrzí snáď len obraz parkovacej kamery. Ten by určite mohol mať aj lepšie rozlíšenie. Mimochodom, pre modelový rok 2019 prichádza už aj Maserati s 360 stupňovým náhľadom na okolie vozidla. Okrem toho tu treba počítať aj s absenciou slovenského resp. českého jazyka. Naopak, palec hore dávam vtipnému multifunkčnému ovládaču na stredovej konzole. Jeho dve rozdielne veľké otočné kolieska sú nielen originálne, ale aj intuitívne.

Koniec koncov, ako už bolo niekoľkokrát naznačené, Maserati si aj pravdepodobne nikto nekúpi na základe precíznosti infotaimentu. To ide pri tomto type vozidla skutočne až na druhú koľaj. Prístrojový panel pozostáva z dvoch dominantných „budíkov“ a prehľadného displeja palubného počítača uprostred. Tú správnu a neopakovateľnú atmosféru, ktorou si vás Ghibli získa, vyvoláva usadenie za volant. Po nastavení optimálnej pozície sa totiž vodič cíti s Ghibli doslova ako zžitý. Aj pozícia voliča automatickej prevodovky, vzhľadom k polohe až prekvapivo „veľkého“ volantu, je priam ukážková.

Galéria: 54 fotiek

Pre úplnosť dodávam, že pre aktuálny modelový rok v Maserati taktiež pozmenili a zatraktívnili i tvar „joysticka“ automatickej prevodovky. Za príplatok sú samozrejme k dispozícii aj „pádla“ pod volantom, na manuálne radenie prevodov. V mojom prípade som ich ale pokojne oželel. Nakoľko pri manuálnom radení predstavuje skutočnú pasiu aj menej športové „pohybovanie joystickom“. Ten má samozrejme tú správnu logiku s radením vyššieho resp. nižšieho prevodu.

Nakoniec, veď hovoríme o Maserati. Predné sedačky sú pritom stále veľmi pohodlné a veľkoryso dimenzované. Teda vyslovene vhodné aj na dlhé diaľničné presuny. Vzadu je vzhľadom na celkovú veľkosť vozidla na pohľad pocitovo menej miesta. Zdanie ale v tomto prípade mierne klame. Aj v druhom rade sa pohodlne odvezú dvaja dospelí pasažieri, s výškou okolo 180 cm. Ani vzhľadom na výbavu vozidla sa nie je načo sťažovať. Naše Maserati Ghibli ponúklo moderné jazdné asistenty, adaptívny tempomat, špičkové audio značky Harman/Kardon, bezkľúčový prístup a štartovanie, parkovacie senzory po celom obvode vozidla, vyhrievanie a odvetrávanie predných sedadiel a mnoho iného.

Dokonalý zážitok z jazdy je na prvom mieste

Ak by som mal vypichnúť len jedinú oblasť, v ktorej Maserati Ghibli vo svojej triede nemá prakticky žiadnu konkurenciu, bez váhania a premýšľania by som volil zážitok z jazdy. Ten je u tohto taliana totiž skutočne na prvom mieste. Nakoniec o emóciách bola vždy i samotná filozofia značky Maserati. Na úvod by sa patrilo spomenúť aspoň zopár, na prvý pohľad neviditeľných vecí, ktoré sa v nemalej miere podpísali pod dokonalý jazdný zážitok.

V prvom rade ide o veľmi dôležité rozloženie hmotnosti medzi nápravami. Hádate správne. Priorita značky Maserati je samozrejme optimálny pomer 50/50. Aj preto sa pri konštrukcii palubnej dosky využíva napríklad horčík. Prekvapila ma aj dokonalá aerodynamika. Ani pri vysokých rýchlostiach vás v Ghibli neobťažuje nežiadúci hluk obtekajúceho vzduchu. Pedantne je zakrytovaný dokonca aj podvozok vozidla!

Galéria: 54 fotiek

Samozrejmosťou je aj nezávislé zavesenie všetkých kolies. A pozor, Ghibli sa ako jeden z mála modelov v tejto triede, môže popýšiť samosvorným diferenciálom na poháňanej zadnej náprave. Aj príjemne tuhé, športové a zároveň strmé riadenie, s priam dokonalou spätnou väzbou, sa spolieha na klasiku v podobe hydraulického posilňovača. Konkurencia v mnohých prípadoch ponúka už len jeho elektronický ekvivalent. Skrátka v praxi som snáď pri jazde s takto veľkým sedanom ešte nikdy nezažil takú porciu spätnej väzby smerom od vozovky, akú ponúka práve model Ghibli.

Maserati tiež výrazne klame svojim telom. Spoza volantu sa Ghibli totiž tvári ako oveľa menšie, ľahšie i agilnejšie auto akým v skutočnosti je. Ani podvozok nie je vyslovene ako „kostitras“. To aj napriek 20-palcovým kolesám a pneumatikám s nízkym profilom. Samozrejme, že na „deravé“ cesty v zlom stave, nie je Masetari zrovna skonštruované. Na druhej strane na cestách s „normálnym“ povrchom nerovnosti doslova žehlí, čo vodičovi prináša špičkovú spätnú väzbu smerom od vozovky.

Samostatnú kapitolu predstavuje nakoniec motor. Áno, maximálne súhlasím s názorom, že vyslovene pôžitkári majú doslova povinnosť siahnuť po benzínovom agregáte. Na druhej strane plne chápem aj filozofiu so zaradením turbodiesla, čo nakoniec najlepšie odrážajú jeho predaje. V tomto prípade sa z Maserati ako „luxusnej hračky“, stáva zároveň aj Maserati alias manažérske vozidlo, vhodné na každodenné používanie. Naviac, dovolím si tvrdiť, že taký turbodiesel ako má Maserati, nemá v súčasnosti žiadny iný konkurent.

Maserati bolo vždy aj o zvuku. Prioritou ladičov pohonnej jednotky bolo preto dosiahnutie čo najdokonalejšieho zvukového efektu, ktorý bude pripomínať benzínové agregáty. A táto „mission impossible“ sa talianom podarila takmer dokonale. Turbodiesel s objemom 3,0 litra a usporiadaním V6, ponúka šokujúco benzínovú ilúziu, a to už aj pri pokojnom chode na voľnobežné otáčky. Efekt sa následne samozrejme ešte znásobí pri jazde s vytočeným motorom. Úplný vrchol predstavujú otvorené výfukové klapky v režime Sport. V tomto prípade Ghibli efektnou zvukovou farbičkou poteší nielen pasažierov na palube ale aj svoje okolie.

Galéria: 54 fotiek

Aj výkon aj dynamika motora ja viac ako postačujúca. Nášmu testovanému exempláru dopriali v MPSG Group chip tuning z dielne Novitec. Ten zvýšil pôvodný výkon 275 koní až na hodnotu 330 konských síl. Úžasným benefitom dieslovej motorizácie je v konečnom dôsledku aj spotreba paliva. V našom teste sa celkový priemer ustálil teste pod hodnotou 8,5 litra na každých 100 km. Pritom sme nemálo času jazdili práve v režime Sport a v skutočne ostrom tempe. Dosiahnutý výsledný priemer aj preto považujem za takmer hodnotu ako z ríše snov.

Pre obzvlášť šetrných ponúka Ghibli okrem štandardného či športového módu, aj inteligentný šetriaci režim s názvom I.C.E. Avšak, garantujem vám, že jeho používanie v praxi pravdepodobne nevydrží príliš dlho, pretože Maserati Ghibli je v prvom rade o zážitkoch a emóciách z jazdy.

A náš celkový dojem?

Maserati Ghibli sa hlboko zapísalo do našich sŕdc. V dnešnom svete už existuje len skutočne málo automobilov, ktoré dokážu uspokojiť aj tých z nás, ktorí milujeme šoférovanie. A Maserati Ghibli patrí presne do tejto kategórie. Výslednou cenovkou ako aj zaradením naftovej motorizácie do ponuky, sa z exkluzívneho talianskeho šperku rázom stáva zároveň aj zaujímavá alternatíva, predovšetkým niekedy „fádnej“ nemeckej konkurencii.

V Žiline si nové Maserati Ghibli môžete prísť pozrieť, či vyskúšať a otestovať v spoločnosti MPSG Group, s.r.o. na Komenského ulici, kde na vás čakajú i ďalšie modely exkluzívnych a prémiových značiek.

Plusy

  • Jedinečnosť a kult značky
  • Jazdné vlastnosti
  • Dieslová motorizácia

Mínusy

  • Niektoré detaily v interiéri
  • Infotaiment

Výbava - Cena

  • Maserati Ghibli Diesel V6 3,0 (testovaný model) - 71 412 €   
  • Maserati Ghibli V6 3,0 (benzín) - 75 244 €

Technické parametre

ModelMaserati Ghibli Diesel V6 3,0  
Motordiesel
Pohonzadný
Počet valcov6
Výkon kW / koní202 / 275
Krútiaci moment Nm600
Pohotovostná hmotnosť1875 kg
Maximálna rýchlosť250 km/h
Zrýchlenie z 0 na 1006,3 s
Prevodovkaautomatická
Počet stupňov8
Kombinovaná spotreba podľa výrobcu5,9 l / 100 km
Spotreba počas testu8,4 l / 100 km
PneumatikyPirelli P Zero   

 

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu