Začal svetový týždeň dojčenia, z nemocnice v Žiline odchádza 95 percent detí plne dojčených


Foto: Začal svetový týždeň dojčenia, z nemocnice v Žiline odchádza 95 percent detí plne dojčených Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Žilina 2. august 2018 – Svetový týždeň dojčenia pripomína od 1. do 7. augusta dojčenie ako základný kameň zdravia pre súčasnú generáciu detí a matiek. Veľký dôraz na správny začiatok, pomoc a podporu pri dojčení hneď po narodení dieťaťa kladie aj Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline. Ako prvá tiež minulý rok otvorila špeciálnu laktačnú miestnosť.

„Pokiaľ sa nevyskytnú žiadne problémy, naše mamičky idú s bábätkami domov už tretí či štvrtý deň, keď sa laktácia práve rozbieha. Môžeme však povedať, že až okolo 95 % detí od nás odchádza plne dojčených,“ uviedla primárka novorodeneckého oddelenia žilinskej nemocnice Katarína Jackuliaková.

Dojčenie predstavuje najlepší prostriedok, ako novorodencom poskytnúť všetky potrebné živiny a podporiť jeho zdravý vývoj i imunitu.

„Mnoho prvorodičiek má na začiatku strach, nie vždy to ide jednoducho, preto je potrebná trpezlivosť. V našej laktačnej miestnosti sa mamičky dokážu viac otvoriť a rozprávať aj o problémoch, o ktorých by na izbe hovoriť nechceli. Aktuálne máme na oddelení dve laktačné sestry, avšak všetky naše sestry ovládajú problematiku laktácie, dokonca s dvadsať- až tridsaťročnými skúsenosťami, a naplno pomáhajú v zdokonaľovaní v dojčení a správnom prikladaní. Samozrejmosťou je u nás tiež prvé priloženie dieťatka hneď po pôrode, ako aj kontakt koža na kožu, ktorý je veľmi dôležitý,“ zdôraznila primárka novorodeneckého oddelenia. 


V žilinskej nemocnici sa od začiatku roka narodilo už 12 dvojičiek

Podľa jej slov je veľkou výhodou žilinskej nemocnice Jednotka resuscitačnej starostlivosti o novorodencov, ktorá sa nachádza priamo na novorodeneckom oddelení.

„Staráme sa tu o bábätká v ťažkom stave a predovšetkým o predčasne narodené deti od 28. týždňa. Ak je novorodenec v inkubátore, nemôže byť pri matke, preto je dôležitý špecifický prístup, čo sa týka dojčenia. Mamičky v laktačnej miestnosti využívajú špeciálnu odsávačku, ktorá odsaje mlieko šetrne, ale kvalitne a rýchlo. Udržujú si tak laktáciu a dieťa má neustále materské mlieko a následne sa učí prikladať. Pokiaľ nie sú ďalšie vážnejšie komplikácie, plne dojčené od nás odchádzajú teda i predčasne narodené bábätká,“  vysvetlila K. Jackuliaková. 

V žilinskej nemocnici sa od začiatku tohto roka narodilo už 855 detí, z čoho 12 dvojičiek. Budúce mamičky môžu v Žiline absolvovať aj kurz psychofyzickej prípravy na pôrod, počas ktorého im certifikovaná pôrodná asistentka vysvetlí dôležité teoretické a praktické časti pôrodu, zoznámi ich s prostredím pôrodnej sály a novorodeneckého oddelenia a priblíži zmeny v organizme počas tehotenstva, pri pôrode a po ňom. Kurz môžu absolvovať aj 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina