Niektorí pacienti v Žiline majú problém nájsť novú detskú pohotovosť, označená je aj pôvodná budova


Foto:  Niektorí pacienti v Žiline majú problém nájsť novú detskú pohotovosť, označená je aj pôvodná budova
Galéria: 12 fotiek
Foto: FNsP Žilina

Od 1. júla poskytuje v Žiline služby pohotovosti pre deti a dorast Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina, ktorá investovala do vybudovania nových priestorov sumu približne 25-tisíc eur. Prevádzku takzvanej Ambulantnej pohotovostnej služby (APS), ktorá nahradila Lekársku službu prvej pomoci, získala nemocnica v súťaži. Zmenilo sa aj miesto - nové APS pre deti a dorast sa nachádza v budove detskej polikliniky.

Do súťaže sa prihlásil aj uchádzač, ktorý mal záujem o nadviazanie na poskytovanie pohotovosti v pôvodnej budove. Podľa našich informácií bol pre formálne nedostatky vylúčený, takéto konanie organizátora súťaže označil v liste niektorým pediatrom za podvodné. Ako sme informovali aj v článku pred spustením nového systému pohotovostí, časť pediatrov odmietla podpísať zmluvy s nemocnicou.

Týmto krokom chcú docieliť opakovanie súťaže, do ktorej by sa opätovne mohol prihlásiť aj vylúčený uchádzač. Ten má záujem prevádzkovať APS pre deti a dorast pre bod Žilina, ktorý okrem nášho mesta obsluhuje aj Kysucké Nové Mesto a Bytču, v pôvodnej budove. Ak by nemal súčasný prevádzkovateľ dostatočný počet pediatrov počas niekoľkých mesiacov, mohol by o licenciu prísť a súťaž by sa opakovala.


V mieste pôvodnej prevádzky LSPP pre deti a dorast sa podľa informácií nášho čitateľa stále nachádzajú informačné tabule. „Detská pohotovosť bola presťahovaná do areálu nemocnice, ale informačné tabule visia stále aj na starom mieste. Niektorí rodičia chodia na staré miesto a ostanú tam zarazení, že tam nikto nie je, aj keď je to označené ako detská pohotovosť. Nie je tam žiadna informácia o tom, že majú ísť priamo do areálu,“ uviedol čitateľ Radoslav.

Nemocnica síce pred začatím poskytovania novej APS označila smerovými tabuľami nové miesto prevádzky, navigácia pri pôvodnej budove je však podľa čitateľa nedostatočná. Ako dodal, počas návštev nemocnice vidí na parkovisku rodičov, ktorí hľadajú pohotovosť, pravidelne.

Galéria: 12 fotiek

Nemocnica označila areál smerovými tabuľami pri dôležitých bodoch pre peších aj vodičov


Orientačné tabule sa nachádzajú pri vstupe pre peších na hlavnej bráne, následne pred budovou polikliniky, na kruhovom objazde a taktiež pri vstupe pre vodičov, teda aj neďaleko pôvodnej prevádzky LSPP pre deti a dorast.

„Mne osobne sa stalo, že som navštívil pôvodnú budovu vo štvrtok podvečer, keď som prišiel s päťročným synom so záchvatom. Dnes som sa dozvedel o prípade matky s malým ročným synom, ktorý mal horúčku a febrilné kŕče a mala ten istý problém. Našťastie, matka odchytila okoloidúcu sanitku, v ktorej jej pomohli a tiež nakoniec skončili na JISke ako ja so synom. Aj keď som bol syna neskôr navštíviť, videl som na parkovisku rodičov s deťmi, ktorí pravdepodobne hľadali detskú pohotovosť,“ dodal Radoslav.

Nemocnica informovala o presune pohotovosti prostredníctvom regionálnych aj celoslovenských spravodajských portálov a televízií, informácie a správa sa nachádza aj na webovej stránke spolu s odkazom priamo z titulnej stránky. Príspevok nemocnica zverejnila aj na Facebooku, vytvorená bola aj infomapka s umiestnením novej APS pre deti a dorast. Tá sa nachádza v budove detskej polikliniky.

Odkaz na nový systém APS sa nachádza červeným aj na hlavnej stránke nemocnice, vľavo dole. Zdroj: FNsP Žilina


„Nová pohotovosť pre deti a dorast poskytuje pacientom a ich rodičom väčší komfort a flexibilitu v prípade následnej hospitalizácie. Všetky vyšetrenia v rámci prednemocničnej aj nemocničnej starostlivosti sa nachádzajú pod jednou strechou a nie je potrebné už deti prevážať na vozíkoch či prechádzať pešo celým areálom, ako tomu bolo v prípade súkromného prevádzkovateľa. Prioritou je pre nás pacient, no pohotovosť ponúka moderné a kvalitné podmienky aj pre lekárov a sestry,“ uviedla hovorkyňa FNsP Žilina Lenka Záteková.

Osadia smerové tabule na pozemku oproti

Nemocnica sa pokúšala o dohodu s majiteľkou budovy, kde bola detská pohotovosť pôvodne. Napriek tomu, že k nej nedošlo, v najbližších dňoch by mali byť osadené na protiľahľom pozemku smerové tabule. Tie budú rodičov detských pacientov navigovať k novej prevádzke pohotovosti.

„Budova, v ktorej sa pôvodne nachádzala detská pohotovosť, je súkromná, oslovili sme majiteľku, bohužiaľ, spoluprácu odmietla a nesúhlasila s označením pre pacientov, ktoré by im pomohlo rýchlejšie sa zorientovať. Museli sme preto nájsť náhradné riešenie, aby sme orientáciu uľahčili. Oproti súkromnej budove sa nachádza pozemok vo vlastníctve našej nemocnice, objednali sme nové značenie, ktoré umiestnime i na toto miesto. V priebehu tohto týždňa by malo byť dodané a okamžite ho nainštalujeme,“ dodala Záteková.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu