Cesta medzi Tepličkou nad Váhom a Zástraním bude pre autá prístupná len cez úseky pracovných dní


Foto: Cesta medzi Tepličkou nad Váhom a Zástraním bude pre autá prístupná len cez úseky pracovných dní

Obecné zastupiteľstvo v Tepličke nad Váhom rokovalo dňa 27. júna 2018 o návrhu, ktorý predložil starosta Viliam Mrázik na základe stretnutia v sídle Žilinského samosprávneho kraja. Rokovanie iniciovala županka Erika Jurinová, ktorá sa pokúsila zmieriť predstaviteľov Tepličky nad Váhom a Zástrania a pomôcť im nájsť kompromis.

Kraj totiž cestu v roku 2016 rekonštruoval za sumu približne 100-tisíc eur, následne ju odpredal za symbolické euro práve obci Tepličke nad Váhom. Obec prevzala cestu pod podmienkou zachovania verejného charakteru komunikácie, viacerí obyvatelia sa však sťažovali na nebezpečne jazdiacich šoférov, ktorí ohrozovali cyklistov a chodcov na ceste.


Tepličanom sa nepáčila ani intenzita premávky, a tak na májovom zasadnutí rozhodli o uzatvorení cesty počas víkendov a takisto počas vybraných úsekov pracovných dní. V zime mala zostať cesta úplne uzatvorená. Takáto uzávera však spôsobuje komplikácie obyvateľom Zástrania, ktorí pracujú neďaleko Tepličky nad Váhom, keďže doteraz prechádzali práve týmto úsekom. Obchádzkou cez Žilinu sa im trasa predlžuje o niekoľko kilometrov.

Pri hľadaní kompromisu sa snažila pomôcť práve žilinská županka, aj keď kraj už s cestou nemá nič spoločné. Výsledkom dlhého rokovania bola dohoda, že starosta predloží návrh na zasadnutie obecného zastupiteľstva v Tepličke nad Váhom, ktoré sa konalo koncom júna.


Poslanci však jednohlasne odmietli riešenie, v ktorom by zostala cesta prístupná bez časového obmedzenia počas pracovných dní. Tým zostáva v platnosti schválené uznesenie z májového zastupiteľstva a po ceste budú môcť autá jazdiť rýchlosťou maximálne 30 kilometrov za hodinu, a to počas pracovných dní mimo časových úsekov 09:00 - 12:00 a 16:00 - 21:00.

Proti riešeniu, v ktorom by osobné autá mohli po komunikácii jazdiť neobmedzene počas pracovných dní, bolo všetkých osem prítomných poslancov. Aj napriek tomu, že od májového zastupiteľstva nenastal vo veci posun, je aj takéto riešenie možné považovať za kompromis oproti pôvodnej úplnej uzávere pre automobily.

Obec teraz pripravuje smernicu pre nové dopravné obmedzenie, v zime zostane komunikácia úplne uzatvorená pre automobilovú dopravu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu