AKTUÁLNE: Do predaja pôjdu obidve luxusné limuzíny značky Audi A8 v majetku Žilinskej župy


Foto: AKTUÁLNE: Do predaja pôjdu obidve luxusné limuzíny značky Audi A8 v majetku Žilinskej župy Foto: ilustračné

Pred niekoľkými minútami odhlasovali poslanci Žilinského samosprávneho kraja vyradenie oboch luxusných vozidiel značky Audi modelovej rady A8 z majetku kraja. To v praxi znamená, že vozidlá budú preradené medzi prebytočný majetok a následne poputujú do aukcie, v ktorej budú ceny začínať na sumách zo znaleckých posudkov.

Ako sme informovali dnes ráno, časť poslancov chcela ponechať vo vozovom parku aspoň novšiu z limuzín, model vo verzii Long. Napriek tomu, že od zaobstaravania v roku 2014 vygeneroval automobil náklady vo výške viac ako 21-tisíc eur. Poslanci preto na návrh Igora Janckulíka hlasovali o vyradení tohto vozidla samostatne, nakoniec však 29 hlasmi schválili aj tento návrh.

Ekonomická výhodnosť predaja a kúpy nového vozidla strednej triedy

„Ak by sa jednalo o kúpu nových vozidiel, určite by som bol proti, ale ide o vozidlá, ktoré už máme zakúpené. Sú síce staršie, ale je tam najazdených 200-tisíc kilometrov, pričom o auto je dobre postarané. Myslím si, že županka by mala mať jedno bezpečné auto, ktoré bude využívať na dlhšie vziadelnosti,“ odôvodnil svoj návrh Igor Janckulík, ktorý upozornil aj na to, že po nehode prvého predsedu ŽSK Jozefa Tarčáka sa zrušil limit na nákup vozidiel.

Jozef Tarčák mal ťažkú dopravnú nehodu v roku 2004, kedy v máji pod Strečnom došlo k zrážke župného vozidla Škoda Superb s dodávkou Fiat Ducato. Po nehode musel byť prvý predseda Žilinského samosprávneho kraja hospitalizovaný na bratislavských kramároch.

Na obavy poslanca Janckulíka zareagovala predsedníčka Erika Jurinová tým, že vozidlo ani dnes nevyužíva a zbytočne stojí v garáži: „Ďakujem za starostlivosť o moju bezpečnosť. Každopádne, ak to auto bude stáť v garáži a ja budem ďalej jazdiť na Koleose (model vozidla automobily Renault, pozn.), tak tú bezpečnosť mi to nezvýši.“


Luxusná limuzína ako symbol papalášizmu

Na ekonomickú výhodosť predaja upozornil poslanec Jozef Grapa, ktorý uviedol, že podľa neho bude nová Škoda Superb stáť oveľa viac. Dodal, že vozidlo je referenčné a je ideálnym pre dlhšie cesty, napríklad na sekretariát do poľského Krakova.

Na iný aspekt predaja upozornil poslanec Ján Marosz, ktorý dodal, že predaj auta je zároveň gestom voličom o zmene spôsobu vládnutia v žilinskej župe. „To auto je trošku symbol, spomínate si, ako v Žiline bola kupovaná Audi pána Chomu, takisto aj toto auto za 80-tisíc je symbol. Nákup bol prejavom papalášizmu,“ uviedol Marosz.

Paradoxne, aj mesto Žilina teraz k medializovanej primátorskej limuzíne prikúpilo Škodu Superb. Sedan čiernej metalízy s výkonom 190 koní a pohonom 4x4 slúži potrebám úradu, nahradil druhú mestskú limuzínu značky Mercedes.


Za dôležitejšiu zmenu v prezentácii vrcholových predstaviteľov: „Ak bude nová županka chodiť na obecné slávnosti na tejto audine, prezentuje sa ako papaláš. Práve tá zmena, ktorá prišla do kraja, súvisí aj so zmenou postoja k bežným ľuďom. Pre mňa je dôležitejšia podpora tohto predaja ako symbolu zmeny vládnutia v kraji.“

Aj napriek tomu, že niektorí poslanci vyjadrili obavy o cenu, za ktorú sa podarí automobil predať, županka ich uistila, že pod cenu zo znaleckého posudku to nebude. „My pod súdnoznalecký posudok predávať nemôžeme. Stále sa môžeme pokúsiť o predaj auta, ktoré je v extrémne vysokej výbave a verím, že sa nájde fajnšmeker, ktorý si automobil dokáže za slušné peniaze odkúpiť,“ uzavrela Jurinová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu