Dnes sa rozhodne o vyradení dvoch limuzín z majetku kraja, časť poslancov chce novšiu z nich nechať


Foto: Dnes sa rozhodne o vyradení dvoch limuzín z majetku kraja, časť poslancov chce novšiu z nich nechať Foto: ŽSK

Na konci uplynulého týždňa bola zverejnená pozvánka na dnešné 6. zasadnutie Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja, ktoré prebehne v budove na Komenského ulici už o 10:00 hod. Jedným z bodov bude aj návrh na preradenie dvoch služobných limuzín značky Audi do prebytočného majetku, na základe čoho by ich bolo možné odpredať.

K tomuto kroku sa odhodlala predsedníčka kraja Erika Jurinová, podľa ktorej ide o zbytočný luxus. Staršie z vozidiel má najazdených viac ako pol milióna kilometrov, novšia Audi najvyššej rady v prevedení Long sa blíži k 200-tisíc najazdeným kilometrom. Toto vozidlo by predsedníčka chcela nahradiť automobilom strednej triedy - do úvahy prichádza napríklad Volkswagen Passat či Škoda Superb.

Časť poslancov chce ponechať novší z automobilov v majetku župy

Druhé menované vozidlo využíva napríklad aj nedávno opätovne zvolený český prezident Miloš Zeman už v druhej generácii, minulý rok k nemu pridal terénny model od rovnakej automobilky s označením Kodiaq.

V Škode Superb mal nešťastnú haváriu aj prvý predseda ŽSK, Jozef Tarčák, do ktorého pod Strečnom v máji roku 2004 vrazil vodič Fiatu Ducato. Po ťažkej nehode museli Tarčáka hospitalizovať na Kramároch v Bratislave.

Podľa našich informácií využíva županka najmä vozidlo Renault Koleos, to si väčšinou aj sama šoféruje. „Ľudia mi dali dôveru, aby som zmenila fungovanie kraja a prebytočný luxus mi nie je vlastný, preto považujem toto auto za nepotrebné a postačí oveľa lacnejšie vozidlo, ktoré splní ten istý účel,“ uviedla k plánovanému odpredaju Jurinová.

Nie všetci poslanci však chcú odpredať obe vozidlá, novšie z nich by radi ponechali vo vozovom parku. Vyplýva to zo zápisnice rokovania komisie regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a životného prostredia Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja.

Tá návrh na odpredaj Audi A8L, ktorej nadobúdacia cena v roku 2014 predstavovala sumu 69 400 eur, neschválila. Za odpredaj hlasovali traja členovia komisie, deviati sa zdržali hlasovania. Keďže neposlancov sa v komisii nachádza len osem, zdržať sa musel minimálne jeden poslanec.


So žiadosťou o vyjadrenie k odpredaju sme oslovili predsedov všetkých šiestich poslaneckých klubov, podľa našich informácií je pre niektorých dôvodom, s ohľadom na uvedenú nehoda Tarčáka, bezpečnosť, ktorú poskytuje vlajková loď nemeckého výrobcu automobilov.

Novšie z vozidiel by radi ponechali v majetku župy pre dlhšie trasy predsedníčky, navyše nevidia ekonomický zmysel v jej odpredaji a následnej kúpe nového automobilu strednej triedy kvôli nízkej vyvolávacej cene.

Od kúpy minula župa za servis viac ako 21-tisíc eur

Zostatková hodnota automobilu bola vyčíslená na niečo viac ako 29-tisíc eur, na tejto sume by začínala aj aukcia v predaji. Následne by zaujemcovia prihadzovali až do konečnej výšky, za ktorú by vozidlo bolo odpredané. Pri počítaní efektívnosti je však nutné vziať do úvahy aj servis, ktorý v prípade tohto konkrétneho vozidla predstavoval viac ako 21-tisíc eur.

Prehľad jednotlivých nákladov podľa mesiacov si môžete pozrieť v tabuľke nižšie, z ktorej vyplýva, že pri minimálnom využívaní v aktuálnom roku poklesli výrazne aj náklady. Do prevádzkových nákladov je samozjreme nutné započítať aj ďalšie položky - konkrétne spotrebu benzínu a výmenu opotrebovaných pneumatík, ktorá vozidlo v najbližšej dobe neminie. Výmena je potrebná v prípade letnej aj zimnej sady pneumatík.

Prehľad servisných nákladov modelu Audi A8 Long z roku 2014, ktorý využíva kraj. Zdroj: ŽSK

To, či sa nakoniec podarí odpredať vozidlá po predchádzajúcom županovi Jurajovi Blanárovi, ukáže zasadnutie, ktoré začína už o 10:00 hod. S výnimkou prvého predsedu ŽSK sa, našťastie, dopravné nehody predstaviteľom kraja vyhýbajú.

Potrebné je poznamenať aj to, že od roku 2004, v ktorom sa Jozef Tarčák vážne zranil, vzrástla bezpečnosť na cestách a výrazne najmä úroveň bezpečnostných prvkov, čoho dôkazom je aj to, že rovnaké vozidlo využíva bez nehody česká hlava štátu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu