Mesto vysporiada časť územia pre nové nájomné byty za Vuralom, nájomníci ich za odplatu opustia


Foto: Mesto vysporiada časť územia pre nové nájomné byty za Vuralom, nájomníci ich za odplatu opustia

Mesto Žilina pokračuje v realizácii zámeru postaviť na území Rudiny I. približne 200 nových nájomných bytov v dvoch polyfunkčných komplexoch. Predpokladaný termín odovzdania objektov do užívania je naplánovaný na rok 2020, aj preto hlasovali poslanci o ďalšom vysporiadaní pozemkov v danej lokalite.

Na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline rokovali poslanci o návrhu na vyplatenie piatich rodín, ktoré ešte stále v lokalite bývajú. Za odplatu sa dobrovoľne vysťahujú a vypracú byty, o takéto riešenie situácie požiadali samotní nájomcovia. Cena za meter štvorcový bola stanovená uznesením z minulého roka.

„Na základe žiadosti nájomcov a v zmysle Uznesenia č. 17/2017 z 21. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline, konaného dňa 20. 02. 2017 k zámeru vysporiadania územia za Vuralom schvaľujeme dohodu o dobrovoľnom vyprataní bytov v prospech Mesta Žilina, za čo nájomníkom bytov Mesto Žilina vyplatí jednorazovo sumu vypočítanú v zmysle uvedeného uznesenia,“ uvádza schválené uznesenie.


Vysporiadanie bytov bude stáť takmer 400-tisíc eur

Výška odplaty za meter štvorcový sa pohybuje na úrovni 996€/m2 v prípade troch bytov na Kraskovej ulici a jedného bytu na Čuleňovej ulici, celkovo mesto za tieto štyri byty vyplatí 347 106 eur. Zároveň vysporiada aj piaty byt, a to na ulici Juraja Papánka, jednorázovo vyplatí za byt s rozlohou 34,47 metrov štvorcových 50-tisíc eur. Za návrh hlasovalo 21 z 23 poslancov, dvaja sa zdržali.

Po prijatí uznesenia dôjde k uzatvoreniu dohôd o vyprataní bytu s nájomcami bytov a ich následné odovzdanie správcovskej spoločnosti mesta, ktorou je ŽILBYT, s.r.o. Mesto Žilina obratom do 15 dní vyplatí finančné prostriedky v tom momente už bývalým nájomcom.

Radnica sa týmto krokom posúva bližšie k realizácie dvoch polyfunkčných objektov, ktoré pomôžu čiastočne uspokojiť záujem o nájomné bývanie v Žiline. Ten stále prevyšuje ponuku, k 31. marcu bolo v poradovníku 235 záujemcov o nájomný byt mesta Žilina.

Ďalších 40 nájomných bytov vzniká na Dlabačovej ulici, pre mesto ich stavia víťaz verejného obstarávania - spoločnosť DAG SLOVAKIA, a.s., ktorá ich následne odovzdá do vlastníctva mesta. Výsledná cena podľa verejného obstarávania dosahuje hodnotu 2 156 400 eur vrátane DPH.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu