Víťazovi druhej série Zem spieva odovzdala županka čestné uznanie za zachovávanie tradícií


Foto: Víťazovi druhej série Zem spieva odovzdala županka čestné uznanie za zachovávanie tradícií Foto: TS Žilinský samosprávny kraj

Martin Repáň z Terchovej, víťaz druhej série folklórnej šou RTVS Zem spieva, získal čestné uznanie od Žilinského samosprávneho kraja za zachovávanie a šírenie ľudových tradícií a propagáciu Žilinského kraja. V piatok 20. apríla mu ho v Terchovej odovzdala žilinská županka Erika Jurinová.

„Naše uznanie a ocenenie patrí 15-ročnému chlapcovi, ktorý svojím talentom a vystupovaním robí dobré meno terchovskej folklórnej tradícií, ale aj terchovskému a v podstate celému Žilinskému kraju. Za povšimnutie však nestojí len jeho úspech či talent, ale aj osobnosť tohto mladého chlapca,“ uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová.

Čestné uznanie si Martin Repáň prevzal z rúk predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja. Zdroj: Žilinský samosprávny kraj

Jurinová podotkla, že Martin Repáň nedávno absolvoval prijímacie skúšky na Konzervatórium v Žiline a od budúceho školského roka sa stane študentom školy, ktorej zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj.

Úspešne tak v priebehu pár dní zakončil náročné obdobie plné skúšok. Počas pár dní totiž absolvoval deviatacky monitor, finále televíznej folklórnej šou i náročné skúšky na konzervatórium.


Martin ovláda niekoľko nástrojov, hrá aj v rodinnej kapele

Na Martina sú hrdí predovšetkým jeho rodičia. „Teším sa z jeho úspechov. Splnil aj môj sen, ktorý som mal ešte v čase keď som ako amatér hrával na heligónke. Avšak po nehode už hrať nemôžem a preto som rád, že mám nástupcu,“ povedal Martinov otec Peter Repáň.

Martin Repáň je všestranný hudobný talent. Jeho srdcovkou je heligónka, no ovláda aj husle, píšťalu, basu, začína hrať na klavíri a v rodinnej kapele Repáňovská muzika hrá na kontre.

„Poďakovanie patrí určite i celej rodine, ktorá svoje deti vedie k zachovávaniu tradícií. Úspešne tak pokračujú v muzikantskom remesle svojich predkov. Je to mladá generácia, ktorá prispieva k tomu, aby terchovská muzika, ktorá je zapísaná v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO, ostávala stále živou,“ dodal podpredseda ŽSK Milan Laurenčík.


Predstavitelia žilinskej župy odovzdali čestné uznanie Martinovi Repáňovi v piatok 20. apríla v Terchovskej galérii umenia, kde sa uskutočnila slávnostná akadémia a vernisáž výstavy pri príležitosti 300. výročia narodenia Adama Františka Kollára pod názvom Slovenský Sokrates z Terchovej.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj