Mestskí policajti kontrolovali v Žiline vjazdy do historického centra a pešej zóny


Foto: Mestskí policajti kontrolovali v Žiline vjazdy do historického centra a pešej zóny Foto: TS Mesto Žilina

Mestská polícia rieši prípady nepovolených vjazdov a stojace autá v historickom centre Žiliny. Nedávno sa ukončila dopravno-bezpečnostná akcia, v rámci ktorej sa mestskí policajti zamerali na porušovanie zákazu státia automobilov v centre mesta a na vozidlá v pešej zóne bez platného oprávnenia. Podmienky vjazdu upravuje zákon o cestnej premávke a tiež všeobecne záväzné nariadenie mesta Žilina o dani za vjazd do historickej časti mesta.

„Pešie zóny sú súčasťou každého mesta a väčšinou všade platia isté dopravné obmedzenia či pravidlá vjazdu. Žilinská pešia zóna už dávno prestala plniť svoju pôvodnú funkciu a stala sa z nej cesta pre zásobovacie vozidlá, ktoré častokrát ohrozujú chodcov a ničia dlažbu,“ uviedol primátor Žiliny Igor Choma.

Aj preto mesto sprísnilo podľa jeho slov kontroly vjazdov. Policajná akcia prebiehala od polovice januára do polovice februára a počas tohto obdobia skontrolovali mestskí policajti 4 449 vozidiel.

Mechanické zábrany by mohli v budúcnosti zlepšiť dopravnú situáciu

„Zistili sme 270 priestupkov, pričom z uvedeného počtu 234 vodičov vošlo do pešej zóny bez platného oprávnenia (zaplatenej dane za vjazd) a 36 vodičov stálo na miestach zakázaného státia, mimo dopravného označenia oprávňujúceho v pešej zóne parkovať,“ informoval náčelník žilinskej mestskej polície Milan Šamaj. V blokovom konaní tak policajti uložili za priestupky pokuty vo výške 5 400 eur. Mestská polícia bude v kontrolách pokračovať aj naďalej.


Snahou vedenia žilinskej samosprávy je zlepšovať dopravnú situáciu v meste. Možným riešením sú mechanické zábrany. Vstup by regulovala mestská polícia, ktorá by v prípade zásahu záchranných zložiek spustila zábrany na diaľku priamo z operačného strediska.

Práve obavy z nedostupnosti uličiek v prípade naliehavej potreby reflektovali obyvatelia historickej časti centra počas schvaľovania zámeru vybudovania vstupu do pešej zóny, ktoré sa konalo minulý rok.

„Tento spôsob by zamedzil vjazd automobilom, ktoré nemajú povolenie na vstup do pešej zóny a zároveň by eliminoval ľudský faktor – policajtov. Tí by tak nemuseli kontrolovať tieto porušenia, ale mohli by hliadkovať v iných častiach mesta, kde sú potrebnejší,“ uzavrel Igor Choma.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina