Mestskí poslanci v Žiline mimoriadne zasadnú aj budúci pondelok, riešiť budú rozpočty


Foto: Mestskí poslanci v Žiline mimoriadne zasadnú aj budúci pondelok, riešiť budú rozpočty Foto: ilustračné

V závere pondelňajšieho mimoriadneho zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline avizoval primátor Žiliny Igor Choma, že možno zvolá do konca roka ešte jedno mimoriadne zasadnutie. Nakoniec sa tak stalo a zastupiteľský zbor sa stretne v pondelok opät.

Poslanci schválili na tohtotýždňovom zasadaní najmä pozastavanie investícií z posledného riadneho zasadania začiatkom decembra. Medzi najvýraznejšie investície, ktoré pôvodne poslanci schválili, patrí lávka medzi Brodnom a Vraním, ktorej realizácia sa už tento rok nestihla, a úprava toku a premostenie rieky v Brodne.

Medzi bodmi programu je zaradený aj bod č.2. Rozpočet mesta Žilina na rok 2017 – zmena rozpočtu rozpočtovým opatrením č. 6/2017, ktorý sa týka aj vyššie spomínaných investícií. Okrem tohto bodu budú riešiť poslanci programový rozpočet mesta Žilina na rok 2018 – 2020, posledný z troch oznámených bodov sa týka bezdlžnosti, ktorá je vyžadovaná ako podmienka bezplatnej MHD pre žiakov.


Deti nemôžu zo zákona pracovať, nemajú ako vyrovnať prípadný dlh

Materiál opätovne predkladá poslanec Ľubomír Bechný ako zmenu uznesenia o spätnom prevzatí práv a povinností zo zmluvy o dielo so spoločnosťou Siemens, s.r.o., z Dopravného podniku mesta Žiliny, s.r.o. na mesto Žilina. Cieľom jeho návrhu, ktorý sa rôznymi formami snaží presadiť už od leta, je zrovnoprávnenie všetkých detí, keďže ako upozorňuje poslanec, tieto nemôžu legálne pracovať až do určitého veku a nevedia ovplyvniť dlžobu, ktorú vytvorili ich rodičia.

„Materiál sa predkladá ako iniciatívny s cieľom nevyžadovať bezdlžnosť pri nároku na bezplatnú MHD len u žiakov, ktorí majú trvalý pobyt v meste Žilina. Tie zo zákona nemôžu pracovať, teda osobne riešiť svoj dlh a zároveň požívajú špeciálnu ochranu s prihliadnutím k dohovoru OSN o právach dieťaťa, ktoré Slovensko ratifikovalo. Predkladateľ sa stotožňuje s názorom, že deti nemôžu byť nástrojom na vyvolávanie tlaku na rodičov, ktorí majú podlžnosť na dani za smeti,“ uvádza v predkladanom materiáli Ľubomír Bechný.

Poslanci sa stretnú o 15:00 hod., v rovnaký deň prebehne aj rokovanie 2. zasadnutia Žilinského samosprávneho kraja v budove VÚC na Komenského ulici, avšak už o 10:00 hod. Župní poslanci budú rokovať o zriadení komisií Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja pre piate volebné obdobie a voliť ich predsedov a členov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu