Poslanci na mimoriadnom zastupiteľstve pozastavili investície pre rok 2018


Foto: Poslanci na mimoriadnom zastupiteľstve pozastavili investície pre rok 2018 Foto: ilustračné

Na uplynulom mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline, ktoré sa konalo v pondelok 11. decembra 2017, schválili poslanci tesným pomerom 14 ZA 11 PROTI a 2 ZDRŽALI SA písomný návrh nezávislého poslanca Miroslava Sokola na pozastavenie investičných zámerov, ktoré odobrili poslanci dňa 4. decembra na 31. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline.

Medzi schválené investičné zámery zo začiatku decembra patrí napríklad obnova lávky medzi Brodnom a Vraním, rekonštrukcia oplotenia na ZŠ Limbová na Solinkách a rekonštrukcia havarijného stavu strechy MŠ Zástranie. Ako vysvetlil predkladateľ, problémom je podľa neho pridelenie prostriedkov aj z rezervného fondu, o ktorého výške poslanci nemajú nateraz bližšie informácie.

Aj preto predložil návrh, ktorý by mal investície zosúladiť s investičným plánom a z hľadiska času ich odsúhlasiť až vtedy, keď bude jasný zdroj ich financovania. Malo by k tomu dôjsť krátko po novom roku, na stretnutí poslancov a za účasti prednostu mesta Žilina Igora Lišku.

Poslanci sa obávajú, že schválené uznesenie zdrží investície o mesiace

„Investičný plán sme schválili preto, aby sme mohli jednať a dohodnúť sa poslanci všetkých obvodov spoločne vrátane predstaviteľov mesta a nastaviť tak koncepciu investícií v meste Žilina. Boli sme dohodnutí, že toto stretnutie zvolá prednosta v polovici januára, keď bude jasný aj balík peňazí, ktorý bude možné na tento účel použiť,“ uviedol Miroslav Sokol, ktorý dodal,že poslanci nemajú informácie o tom, aký je stav prostriedkov v tomto fonde.


Takýto postup sa však nepozdáva poslancovi Petrovi Cibulkovi, ktorý priamo na zastupiteľstve upozornil na to, že niektoré investičné akcie sú rozpracované už dlhú dobu a môžu byť, tak ako v minulosti, opäť “odložené!. Ako príklad uviedol oplotenie na ZŠ Limbová, na ktorého rekonštrukciu vyčlenili začiatkom decembra poslanci sumu 30-tisíc eur.

„Ja som sa ohľadom toho plota stretával s poslancami už vyše roka, presne na takomto stretnutí ako avizoval kolega Sokol som v marci tohto roku informoval zúčastnených poslancov o tom, že plot je v dezolátnom stave. Kolega Sokol vtedy povedal, že to nie je priorita, a vyhodilo sa to. Čiže ide o ignoráciu potrieb občanov a konkrétne plot riešim veľmi dlho. Ak náš obvod nepríde o tú investíciu, prečo to vôbec rušili?“ pýta sa ďalší nezávislý poslanec Peter Cibulka.

Stretnú sa poslanci opäť?

Medzi dva finančne najnáročnejšie kapitálové projekty patrí rekonštrukcia lávky medzi Brodnom a Vraním, ktorá by si mala vyžiadať sumu 531-tisíc eur a úprava toku a premostenie rieky v Brodne, kde poslanci schválili ďalších 300-tisíc eur. Podľa našich informácií primátor Žiliny Igor Choma zvažuje podpísanie uznesenia, v závere pondelňajšieho zastupiteľstva nevylúčil ani to, že sa poslanci opäť stretnú v pondelok na ďalšom mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu