Horskí záchranári si včera najskôr uctili obete nešťastí, neskôr pomohli 52-ročnému mužovi


Foto: Horskí záchranári si včera najskôr uctili obete nešťastí, neskôr pomohli 52-ročnému mužovi Foto: Horská záchranná služba - hzs.sk

Horskí záchranári zo Žilinského kraja si včera najprv vo Veľkej Fatre uctili obete horských nešťastí pietnou spomienkou s omšou, a poobede pomohli staršiemu mužovi, ktorý si poranil nohu v Malej Fatre. „V dopoludňajších sobotňajších hodinách dňa 22. 10. 2016 sa na pietnom mieste vo Veľkej Fatre uskutočnila Pietna spomienka na bete horských nešťastí, spojená so Svätou omšou,“ uvádzajú záchranári na svojom webe.

“Táto pietna spomienka sa koná každoročne už od roku 1998. Chceme takto prejaviť úctu všetkým obetiam hôr. Aj keď sa v horách nedá zabrániť vždy a všetkým nástrahám, je dôležité, aby sa ľudia vyberali na túry so zodpovedajúcim oblečením, obutím a ďalším nevyhnutným vybavením. Každý si musí triezvo uvedomiť hranice svojich schopností a fyzickej kondície, aby sa vrátil domov živý a zdravý,” uviedol pre TASR náčelník oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) Juraj Ondruš.

Vo Veľkej Fatre sa podľa webu záchranárov od začiatku roka stalo 5 smrteľných nehôd, vo všetkých prípadoch boli obeťami muži.

19.01.2016 Zavalenie pri ťažbe dreva,Liptovská Lužná-Červená Magura
06.04.2016 Náhla srdcová príhoda,Lučanská Malá Fatra-Vrícko
23.04.2016 Pád paraglidistu do lesného porastu,Donovaly
30.06.2016 Pád paraglidistu do lesného porastu,Smrekovica
14.08.2016 Zavalenie, jaskyňa Strateného prsteňa Môce

Už poobede zasahovali záchranári v Malej Fatre, kedy staršiemu turistovi pomohli s transportom do Štefanovej, kde ho odovzdali zdravotníkom. „Dňa 22. 10. 2016 v poobedňajších hodinách boli záchranári HZS z Oblastného strediska Malá Fatra požiadaní o pomoc pre 52 – ročného muža slovenskej národnosti. Pri bufete na Podžiari si poranil dolnú končatinu v oblasti členka a nebol schopný samostatného pohybu. Privolaní záchranári mu zranenie ošetrili, končatinu zafixovali a transportovali ho k Domu HZS v Štefanovej, kde bol odovzdaný privolanej posádke RZP,“ dodali k zákroku horskí záchranári.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu