Úplny zákaz cirkusov? Petíciu podpísalo už viac ako 55 tisíc ľudí


Foto: Úplny zákaz cirkusov? Petíciu podpísalo už viac ako 55 tisíc ľudí
Minulý štvrtok sme vás informovali o prípade cirkusu z Česka, ktorý má prísť do Žiliny. Problém zaznamenala majiteľka cirkusu pri ohlásení jeho konania na Mestskom úrade v Žiline, odkiaľ dostala najprv zamietavú odpoveď. Nakoľko sa cirkus chápe podľa zákona ako kultúrne podujatie, stačí na jeho usporiadanie splniť oznamovaciu povinnosť. Aj z tohto dôvodu mesto Žilina neskôr žiadosti vyhovelo, keďže podľa slov hovorcu nemá právomoc zakázať takéto podujatie. Práve to chce ale zmeniť Sloboda zvierat, ktorá vedie dlhoročnú kampaň za zrušenie cirkusov a jej petíciu za zákaz cirkusových zvierat podpísalo k dnešnému dňu už viac ako 55 tisíc ľudí.

Organizácia vyzýva k nenavštevovaniu cirkusových podujatí

Ako uviedla koordinátorka kampane Silvia Čaňová, Sloboda zvierat bude až do prijatia zákonu o zákaze cirkusových zvierat pokračovať v kampani. “Budeme musieť ešte bojovať, aby návrh v parlamente aj prešiel,” doplnila Čaňová. Organizácia vyzýva ľudí, aby nenavštevovali cirkusové podujatia a o prípadnom zlom zaobchádzaní so zvieratami informovali jej predstaviteľov. Na Slovensku práve začína cirkusová sezóna, pri presunoch môžu zvierata často žiť v katastrofálnych podmienkach a zažívať stres. Počas predstavení sú navyše podľa Slobody zvierat často tvory nútené k výkonom nad ich sily a biologické spôsobilosti.

“Cirkusové zvieratá iba prežívajú v nekončiacom strese a nedostatku. Vystupovanie zvierat v cirkusoch je demonštratívnym týraním zvierat pred očami verejnosti s jej pasívnym a tichým súhlasom,” uvádza petícia s desiatkami tisíc podpisov. Ako doplnila Sloboda zvierat na svojej stránke, podľa Zákona o veterinárnej starostlivosti často niektoré cirkusové praktiky napĺňajú skutkovú podstatu týrania zvierat, ani tento zákon ale zvieratá nechráni. Pred zahájením každého cirkusového predstavenia musí vystupujúce zvieratá skontrolovať veterinár a potvrdiť ich spôsobilosť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu