V Žiline český cirkus najprv zakázali, nakoniec však príde a bude hosťovať


Foto: V Žiline český cirkus najprv zakázali, nakoniec však príde a bude hosťovať Foto: ilustračné
Podľa zákona je cirkus chápaný ako kultúrne podujatie, preto na jeho usporiadanie stačí splniť oznamovaciu povinnosť. Presne to učinila majiteľka cirkusu z Českej republiky Stanislava Šimková, pôvodne však mesto vystúpenia zvierat na pôde Žiliny nepovolilo. Z radnice dostala nahnevaná žena zamietavú odpoveď, ktorá vysvetľovala, že mesto Žilina cirkus nepovoľuje. „Je to úplne nenormálne. Bolo mi povedané, že na mestskom úrade sedí nejaká pani, ktorá je úplne proti všetkým cirkusom. Aj preto sme tam nemohli hosťovať, a tak sme zostali v Martine dva týždne,” uviedla pre TV Markíza nahnevaná majiteľka.

Stala sa komunikačná chyba, cirkus nakoniec v Žiline bude

Proti prípadnému strachu o stav zvierat sa majiteľka ohradila, tvrdí, že ich zvieratá sú pred každou akciou kontrolované veterinárom. Až na základe jeho kontroly a povolenia po prehliadke môžu vystupovať. „Pokiaľ je prehliadka úspešne ukončená, dostaneme dokument, kde je všetko zapísané aj s pečiatkou. Mesto by malo vyjsť v ústrety a malo by mať radosť, že cirkusy majú záujem tu hrať. Je to kultúra pre rodičov a deti,” dodala Šimková pre TV Markíza.

„Ak organizátor cirkusu príde na mesto s oznamovacou povinnosťou, tak mestu to len oznámi a mesto nemá právomoc zakázať také cirkusové predstavenie. Došlo ku komunikačnému nedorozumeniu, takéto rozhodnutie nemalo byť vydané. Cirkusy povolíme, nech sa páči, radi ich uvítame,” uviedol pre televíziu hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TV Markíza