Chladné počasie, hmly ale sneh nikde. Kedy sa oplatí prezuť na zimné pneumatiky?


Foto: Chladné počasie, hmly ale sneh nikde. Kedy sa oplatí prezuť na zimné pneumatiky?
Galéria: 3 fotky
Foto: ilustračné

Počasie býva nevyspytateľné a dážď sa môže behom pár hodín zmeniť na sneh. Mnoho vodičov si necháva prezúvanie pneumatík na poslednú chvíľu a sú aj takí, ktorí jazdia na letných až kým nie je cesta súvisle zasnežená. Takéto riskovanie môže priniesť nielen škodu na majetku ale aj na zdraví. Je známych množstvo nehôd, ktoré sa stali práve kvôli nesprávnemu sezónnemu prezutiu vozidiel. Vďaka námraze skončilo v minulom roku niekoľko desiatok áut v okolí Žiliny v priekopách, potokoch, alebo oploteniach rodinných domov. V horších prípadoch došlo k zrážkam vozidiel. Často aj so zranením posádky.

„Nehodám sa dá vyhnúť nielen správnym spôsobom jazdy, ale aj výbavou vozidla. Nečakajte na súvislú vrstvu snehu na vozovke a prezujte pneumatiky už teraz,“ upozorňuje Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Podľa odborníkov by sme mali prezuť zimné pneumatiky už vtedy, keď teplota vonku klesne pod 7 stupňov. Je to práve kvôli tomu, že zloženie zmesi, z ktorej sú pneumatiky vyrobené je úplne rozdielne. Letná pneumatika sa pri nízkej teplote, ktorá sa pohybuje už okolo 7°C správa na ceste inak a nemá dostatočnú priľnavosť. 

Ako je to s pokutami?

Polícia vás môže pokutovať vtedy, ak máte letné pneumatiky a na vozovke je súvislá vrstva snehu, ľadu, alebo námrazy. Zákon však vodičom nestanovuje, v akých mesiacoch musia mať prezuté zimné a letné pneumatiky. Pozor si treba dať aj na hĺbku dezénu. Na Slovensku je podľa zákona stanovená na 3 milimetre.

Zákon u nás neobmedzuje to, aké staré môžeme mať pneumatiky. Odporúča sa však, aby vodiči na svojich autách používali najviac 3 až 4 roky staré zimné prezutie. Je to z toho dôvodu, že zmes po čase stvrdne a stratí priľnavosť. Veľa vodičov si myslí, že všetko závisí len na hĺbke dezénu. Nieje to však pravda. Aj keď sa ceny nových pneumatík pohybujú od 150 eur vyššie, za 3 roky to predstavuje len 50 eur ročne, ktoré je potrebné investovať do zvýšenia bezpečnosti počas jazdy autom.

Kedy a kde je najlepšie nakúpiť a prezuť?

Ak ste si ešte stále nevybrali zimné pneumatiky, môžete tak urobiť v autoservisnej a pneuservisnej sieti Pneubox, ktorá má v ponuke výrobcov svetových značiek a poskytuje odborné poradenstvo pri výbere pneumatík. Hovorí vedúca oddelenia reklamy spol. Pneubox, Mgr. Lucia Barančíková, “každoročne pozorujeme na našich prevádzkach, že sa veľa zákazníkov objedná na prezutie pneumatík, keď vonku napadla už prvá súvislá vrstva snehu. Doslova sa ku nám pomaličku “došmýkajú” na prezutie. Určite neodporúčame čakať na poslednú chvíľu. V našej sieti poskytujeme výborné zľavy a bonusy zákazníkom už začiatkom októbra, bez ohľadu na počasie. Ak sa chcete vyhnúť dlhému čakaniu, dohodnite si vopred termín prezutia na prevádzke Pneubox Žilina na Kragujevskej 6.” Prezutie je otázkou niekoľkých minút, a práve v októbri a novembri dáva Pneubox svojím zákazníkom pri kúpe pneumatík bonus na prezutie vozidla. ”Zákazníci , ktorí nás navštívia, určite ocenia profesionalitu a odbornosť našich pracovníkov. A pokiaľ mám odporučiť konkrétnu značku zimných pneumatík, Continental je každý rok zaručenou kvalitou a zvyšuje Vašu bezpečnosť na cestách,” dodáva Mgr. Lucia Barančíková.

Polícia radí

„Jazdu treba vždy, a v sťažených podmienkach obzvlášť, prispôsobiť stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam i svojim schopnostiam a zručnostiam. Dôležité je jazdiť opatrne, dodržiavať medzi vozidlami bezpečnú vzdialenosť, brzdiť uvážene a včas. Naplánujte svoju cestu v dostatočnom predstihu, aby ste sa nedostali do časovej tiesne a bezpečne dorazili do cieľa. Len tak sa vyhnete kolíznym situáciám či nehodám,“ hovorí Baloghová.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok