Žilina má v Čechách menovkyňu, 30 kilometrov od Prahy sa nachádza obec s rovnakým názvom


Foto: Žilina má v Čechách menovkyňu, 30 kilometrov od Prahy sa nachádza obec s rovnakým názvom Foto: Facebook/Mesto Žilina

V Českej republike majú tiež svoju Žilinu. Zatiaľ čo tá naša je štvrtým najväčším mestom na Slovensku, tá u našich susedov je malou obcou so sotva 850 obyvateľmi. 

Nachádza sa v okrese Kladno v Stredočeskom kraji, približne 30 kilometrov západne od Prahy, 10 kilometrov od Kladna a 7 kilometrov od zámku v Lánoch. 

V erbe obce je vyobrazený plameň a smrek. Oheň reprezentuje požiar, ktorý až dvakrát obec značne poškodil - prvýkrát v roku 1634 a druhýkrát v roku 1887. Zobrazenie smreka v erbe má taktiež svoju symboliku. Strom znamená život, teda znovuobnovenie obce a okolitých lesov po požiaroch.

Obec vznikla pravdepodobne v polovici 12. storočia, prvá písomná zmienka o nej pochádza z roku 1352. Obec bola v tom čase kráľovským majetkom, ale podľa historických prameňov ju v roku 1552 daroval kráľ Ferdinand I. Janovi Bořitovi z Martinic a na Smečně. Až do roku 1918 bola súčasťou Smečenského panstva.

Prvé zmienky o našom meste Žilina sú o niečo staršie. Prvý krát sa územie dnešnej Žiliny spomína v roku 1208 v latinsky písanej listine nitrianskeho župana Tomáša pod názvom “terra de Selinan”, čo znamená “zem Žilina”.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu