Za predražené CT v Žilinskom kraji bol právoplatne odsúdený úradník. Najvyšší súd mu udelil päť rokov


Foto: Za predražené CT v Žilinskom kraji bol právoplatne odsúdený úradník. Najvyšší súd mu udelil päť rokov Foto: Facebook/Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR

Úrad špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry informoval o právoplatnom rozsudku ohľadom machinácií pri obstarávaní CT prístrojov pre nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši. 

Najvyšší súd uznal vinným vtedajšieho riaditeľa odboru vnútornej správy Žilinského samosprávneho kraja Jána Jarošíka zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní verejnej dražby. 

Obvinenému bol uložený trest odňatia slobody v trvaní päť rokov s minimálnym stupňom stráženia. Jarošík bol odsúdený na sedem rokov už v roku 2020, vtedy sa však odvolal.


Machinácie spočívali v zmanipulovaní zadováženia dvoch tomografických prístrojov CT pre dve nemocnice v Žilinskom kraji.

Samosprávny kraj v dôsledku takto zmanipulovaného verejného obstarávania vykonávaného odsúdeným J. J.  podpísal zmluvy o dodaní dvoch počítačových tomografov. 

Okrem tomografov podpísal zmluvu aj na pozáručný servis, za ktorý v priebehu piatich rokov zaplatil viac ako druhý neúspešný uchádzač. 

Odsúdený J. J. bol navyše o možnosti zneužitia ním nastavených kritérií upozorňovaný zamestnancami dotknutých nemocníc, rovnako ako právnikom samosprávneho kraja.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu