V žilinskom Lesoparku bude prebiehať ťažba suchých stromov. Dôvodom je bezpečnosť návštevníkov


Foto: V žilinskom Lesoparku bude prebiehať ťažba suchých stromov. Dôvodom je bezpečnosť návštevníkov

V žilinskom Lesoparku Chrasť bude prebiehať ťažba suchých stromov. Dôvodom je bezpečnosť návštevníkov lesoparku. „Škodcom napadnuté suché stromy, ktoré sa zvyknú nazývať aj sucháre, môžu ohroziť ľudí, keďže padajú na chodníky. Keď sa stromy odstránia a popadané zvyšky odvezú, znižuje sa riziko prenosu nákazy na zdravé stromy,“ informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Výrubom sa odstránia smreky, ktoré boli napadnuté lykožrútom, a to v časti Vlčince a Zaparové. Niektoré dreviny v časti medzi Rosinskou cestou a Karpatskou ulicou majú zlý stav, preto budú taktiež odstránené. Na tie sa sťažujú aj samotní obyvatelia.

„Súhlas na ťažbu vydáva odborný lesný hospodár mesta. Výrub bol nahlásený v zmysle zákona o lesoch na Okresný úrad v Žiline a prekonzultovaný so zástupcom ochranárskych združení. Ak by samospráva nespracovala kalamitu v termíne, mohol by jej lesný úrad udeliť pokutu,“ dodal Miškovčík.

Tam, kde bude vykonávaný výrub, bude verejnosti dočasne obmedzený prístup. Mesto preto žiada o rešpektovanie bezpečnostných pokynov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu