Circus Paciento zavítal na detskú psychiatrickú kliniku v Martine, klauni strávili s deťmi celý týždeň


Foto: Circus Paciento zavítal na detskú psychiatrickú kliniku v Martine, klauni strávili s deťmi celý týždeň Foto: UNM

Na detské oddelenie Psychiatrickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine zavítali aj tento rok medicínski klauni z občianskeho združenia Červený nos. Klauni navštevujú deti každý rok, ten minulý však pre ne kvôli protipandemickým opatreniam mohli pripraviť len online program.

Tentokrát sa im opäť podarilo detských pacientov navštíviť osobne. Strávili s nimi celý pracovný týždeň, počas ktorého v poobedných hodinách spoločne nacvičovali predstavenie s názvom Cirkus Paciento. V piatok sa nakoniec postavili pred nadšené publikum. Kvôli pandémii musel byť počet divákov obmedzený, deti preto vystupovali len pred zamestnancami psychiatrickej kliniky.

Primár kliniky, MUDr. PhDr. Igor Hrtánek, PhD., uviedol: „Sme radi, že aj v tejto pandemickej dobe sa podarilo vystúpenie klaunov zrealizovať a umožniť deťom, aby sa mohli zapojiť do takýchto rehabilitačných činností. Je to veľmi nápomocné pri režimovej liečbe pacientov v detskom veku, u ktorých dochádza pod vplyvom pandémie k zhoršeniu zdravotného stavu. Chceme sa poďakovať, že sa to dalo za prísnych opatrení zrealizovať.“


Rovnako ako deti sa z osobného stretnutia a spolupráce na podujatí tešili aj medicínski klauni. Chválili mladých pacientov, ich ochotu pracovať, spolupatričnosť a jednotnosť.

„Bolo to plné emócií, radosti z práce a tvorivého procesu. Je výborné, že môžeme byť pri nich, keď sa tvorí, aby sme im mohli pomôcť. Zažiť atmosféru priamo je úplne iný pocit, ako keď sme sa videli cez obrazovku,“ popísal svoje pocity z tohtoročnej návštevy kliniky Radovan Kianica z o.z. Červený nos.

Primár kliniky aj medicínski klauni veria, že zapojenie detí do tvorivého procesu môže viesť k zlepšeniu ich zdravotného stavu. Možnosť naučiť sa niečo nové takouto hravou formou má podľa nich pre deti veľký terapeutický význam.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu