Mapa vedeckých partnerstiev medzi Slovenskom a USA ukazuje aj Žilinu - v spolupráci s Kaliforniou a Texasom


Foto: Mapa vedeckých partnerstiev medzi Slovenskom a USA ukazuje aj Žilinu - v spolupráci s Kaliforniou a Texasom Foto: ilustračné

Nedávno predstavená mapa slovensko-americkej spolupráce ukazuje príklady vedeckého partnerstva medzi inštitúciami na Slovensku a v Spojených štátoch amerických (USA). Na Slovensku mapu slávnostne predstavil zástupca americkej veľvyslankyne Nicholas Namba spolu so zástupcami slovenských inštitúcií. Funguje online a je možné na nej nájsť vyše sto príkladov dlhodobých americko-slovenských projektov.

Nechýbajú ani príklady zo Žiliny, konkrétne Žilinskej univerzity v Žiline. Výraznou aktivitou je partnerstvo medzi Žilinskou univerzitou a prestížnou univerzitou Berkeley. Obsah spolupráce je zameraný na oblasť inteligentných dopravných systémov, aplikácií a smart riešení pre inteligentnú mobilitu, ale aj oblasť umelej inteligencie, strojového učenia a ďalších oblastí zamerania.

Výsledkom spolupráce je prepojenie laboratórií umelej inteligencie BAIR (The Berkeley Artificial Intelligence Research Lab) a LuiZA (Laboratórium umelej inteligencie Žilinskej univerzity v Žiline). Spolupráca prináša zdieľanie vedomostí a odborných znalostí medzi Slovenskom a USA, zároveň ovplyvňuje pokrok a vývoj inovácií aj na Žilinskej univerzite.

„Za najväčší prínos považujem, že máme prístup do špičkových laborátorií na Berkeley a že sme práve vďaka tejto spolupráci u nás vytvorili Laboratórium umelej inteligencie na Žilinskej univerzite v Žiline, takzvanú LuiZA,“ hodnotí prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity Jozef Ristvej.

S kalifornskou univerzity Berkeley spolupracuje aj Katedra krízového manažmentu na Fakulte bezpečnostného manažmentu. Partnerstvo sa týka oblasti krízového manažmentu, konkrétne prírodných rizík a budovania odolnosti systémov s dôrazom na zvyšovanie úrovne bezpečnosti. Táto spolupráca vznikla v roku 2015.


Spoluprácu s americkým partnerom má aj Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov v oblasti dopravných logistických systémov. Logistika a jej súvislosť v medzinárodnom prostredí je pre fakultu samozrejmá:

„Toto si uvedomuje aj Katedra cestnej a mestskej dopravy na Žilinskej univerzite, ktorá sa zapojila do medzinárodného duálneho inžinierskeho študijného programu Transportation and Logistics v rámci projektu Atlantis. Tento projekt umožňuje študentom zo Žilinskej univerzity, ČVUT z Prahy a University of Texas at El Paso stráviť 1 rok štúdia v zahraničí. Že študovať v zahraničí je o niečom inom, sa presvedčili aj prvé študentky z KCMD, ktoré skúsili študentský život v USA. Do programu sa mohli zapojiť študenti s výborným študijným prospechom a dobrými znalosťami z anglického jazyka, pričom ešte museli prejsť vstupným pohovorom,“ uvádza sa na novej slovensko-americkej mape spoluprác.

Mapa momentálne znázorňuje 113 dlhodobých akademických a výskumných partnerstiev medzi slovenskými a americkými inštitúciami v oblasti výskumu, publikácií, mobility, či výmeny know-how.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu