Rozšírenú prihlášku Žilina Beskydy 2026 predstavia 9. septembra v mestskom divadle


Foto: Rozšírenú prihlášku Žilina Beskydy 2026 predstavia 9. septembra v mestskom divadle

Popri Trenčíne a Nitre bojuje aj Žilina o titul Európskeho hlavného mesta kultúry pre rok 2026 za Slovenskú republiku, ktorý si víťaz rozdelí s fínskym Oulu. Prípadné víťazstvo by znamenalo pre mesto množstvo kultúrnych podujatí, akcií aj nemalé finančné prostriedky na investície.

Víťaz za slovenskú stranu spozná verejnosť v decembri, už tento štvrtok 9. septembra bude prezentovaná ďalšia fáza príprav prihlášky do finále. Na Kultúrnom fóre predstaví tím Žilina Beskydy 2026 v rámci súťaže o titul Európske hlavné mesto kultúry 100-stranový bidbook – stratégiu a plán kultúrnych aktivít. 

„Na Kultúrnom fóre predstaví tím Žilina Beskydy 2026 okrem rozšírenej prihlášky aj stratégiu a projekty, na ktorých uplynulé mesiace pracoval. Nebudú chýbať partneri projektu Žilina Beskydy 2026 – kultúrni operátori, umelci, turistické organizácie, predstavitelia zapojených miest a partnerských inštitúcií,“ informuje mesto.


Súčasťou Kultúrneho fóra bude aj predstavenie novej kultúrnej stratégie mesta s názvom Kreatívna Žilina 2035. Pre účastníkov sú pripravené prezentácie a diskusie pre expertné okrúhle stoly na témy cezhraničnej spolupráce a rozvoja kultúrneho turizmu, podpora komunitnej kultúrnej participácie a umenia v prírode, či environmentálne rozmery v kultúre.

Online prezentácia predstaví fínske Oulu, mesto, ktoré bude niesť titul Európske hlavné mesto kultúry v roku 2026 spoločne s najúspešnejším spomedzi slovenských kandidátov. Kultúrne fórum Beskydy vyvrcholí neformálnymi rozhovormi a jazzovým koncertom. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu