Žilina bojuje o balík 40 miliónov eur z eurofondov na Európske hlavné mesto kultúry 2026


Foto: Žilina bojuje o balík 40 miliónov eur z eurofondov na Európske hlavné mesto kultúry 2026

Mesto Žilina je, spolu s Nitrou a Trenčínom, kandidátom v konečnej fáze výberu Európskeho hlavného mesta kultúry pre rok 2026 za Slovenskú republiku. Titul si podelí jedno z trojice vyššie uvedených miest s fínskym náprotivkom.

Výsledky prvého kola výberu boli zverejnené vo februári a trojica miest postúpila z ôsmich záujemcov. Ako pred niekoľkými dňami potvrdilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, finálová trojica bojuje o balík na investície vo výške 40 miliónov eur z Európskych štrukturálnych a investičných fondov. 

Na celú akciu pravdepodobne pribudnú ďalšie peniaze zo štátnej podkladnice, titul Európskeho hlavného mesta kultúry tak so sebou v prípade víťazstva prinesie do Žiliny zásadné finančné prostriedky na realizáciu projektov. Okrem 40 miliónov na kapitálové výdavky počíta projekt Žiliny so sumou 23,5 milónov eur z verejného a súkromného sektora, ktoré budú určené na pokrytie prevádzkových nákladov vrátane programu

To, či sa Žilina stane hlavným mestom kultúry v Európe, zistíme počas decembra. Aktuálne majú projektové tímy čas pracovať na finalizácii prihlášok a zapracovaní pripomienok z prvého hodnotiaceho kola. Konečný projekt bude skúmať medzinárodná porota.

„Nech už titul poputuje do ktorékoľvek mesta, bude znamenať nielen preň, ale pre celý región, ako aj pre celé Slovensko, veľkú medzinárodnú poctu a významnú finančnú podporu pre rozvoj danej oblasti. Všetkým trom mestám držím palce vo finálnej fáze súťaže,” doplnila ministerka kultúry Natália Milanová.

Jedným zo sprievodných projektov kandidatúry Žiliny je projekt Mestské zásahy. Aktuálne prebieha v átriu v pasáži na Hornom Vale 67 výstava navrhovaných premien, ktoré ukazujú možné riešenia obnovy častí verejného priestranstva. Výstava trvá až do konca mesiaca.


Na prihláške Žiliny v prvom kole hodnotitelia ocenili jasné vysvetlenie stratégie aj bohatý kultúrny program, ktorý podľa ich slov obsahuje veľa zaujímavých prvkov a pokrýva väčšinu umeleckých disciplín.

Hodnotiacej porote sa páčilo aj široké zapojenie miestnej komunity umelcov, kultúrnych organizácií a ďalších partnerov. Porotcovia ale vyjadrili obavy nad nepomerom medzi rozsahom programových projektov a rozpočtom na jeho krytie, ktorý počítal so sumou 23,5 miliónov eur. 

„Hoci prihláška obsahuje celý rad programových projektov, z ktorých mnohé, týkajúce sa budovania kapacít, sú rozsiahle, celkový rozpočet na projekt EHMK ráta iba so sumou 23,5 mil. eur. Skupina odborníkov má pochybnosti, či bude mesto schopné z tohto rozpočtu zabezpečiť realizáciu programu EHMK v celom rozsahu a bez ohrozenia jeho kvality a medzinárodnej spolupráce,“ vytýkali v prvom kole členovia komisie. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo kultúry SR