AKTUÁLNE: Žilina postúpila do ďalšieho kola o titul Európske hlavné mesto kultúry


Foto: AKTUÁLNE: Žilina postúpila do ďalšieho kola o titul Európske hlavné mesto kultúry Foto: ilustračné - Mesto Žilina

Dnes krátko po 15. hodine boli oficiálne oznámené výsledky prvého kola súťaže o Európske hlavné mesto kultúry 2026, Žilina patrí medzi tri mestá, ktoré postúpili. Našimi súpermi budú Trenčín a Nitra. Porota vyberala z ôsmich prihlášok, všetky mestá splnili podmienky.

„Osem súťažiacich miest sa zhostilo veľkej výzvy. Nielenže sa rozhodli uchádzať sa o tento prestížny titul a pripraviť vynikajúce návrhy projektov, ale urobili tak za mimoriadne ťažkých a zložitých podmienok počas pandémie,“ povedala predsedníčka poroty Paulina Florjanowicz. 

Mesto Žilina sa stalo oficiálnym kandidátom na prestížny titul po tom, ako bola v decembri odovzdaná prihláška. Včera prezentovali predstavitelia radnice, spracovatelia prihlášky aj zástupcovia partnerských miest víziu premeny Žiliny v rámci projektu.

Prihláška Žiliny zdôrazňuje príbeh a potenciál mesta zakotvený v kráse okolitej prírody, silnej priemyselnej tradícii a jedinečnosti príbehov definujúcich spoločnú identitu. Tieto oblasti tvoria hlavné programové piliere, okolo ktorých je vystavaných viac ako 130 zaujímavých kultúrno-umeleckých projektov.

Skupina odborníkov pripraví v nasledujúcich týždňoch správu s podrobným odôvodnením ich rozhodnutia. Mestá, ktoré postúpili do užšieho výberu, na základe týchto podkladov svoje prihlášky prepracujú, doplnia a predložia ministerstvu kultúry.

V rovnakom roku bude Európske hlavné mesto kultúry aj vo Fínsku, kde sa prihlásili mestá Oulu, Savonlinna a Tampere. Závery výberu slovenského kandidáta a víťazné mesto na Slovensku sa dozvieme na konci roku 2021. 

 

„Víťaz bude známy v decembri. Bez ohľadu na výsledok v tejto súťaží verím, že všetky mestá budú ďalej stavať na projekte, ktorý si pripravili a kvalitatívne pretvoria umeleckú a kultúrnu ponuku pre svojich obyvateľov a návštevníkov,“ uzatvorila ministerka kultúry Natália Milanová.



 

 

 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu