Súťaž na cyklotrasu do Kotešovej mešká, v prípade sporu o trasu do Martina čaká župa na rozhodnutie úradu


Foto: Súťaž na cyklotrasu do Kotešovej mešká, v prípade sporu o trasu do Martina čaká župa na rozhodnutie úradu Foto: ilustračné - ŽSK

Výstavba cyklotrás v okolí Žiliny má prispieť k zvýšeniu turistickej atraktívnosti lokality, aktuálne buduje Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra, ktorej súčasťou je aj mesto Žilina, trasu z Tepličky nad Váhom do Belej. Niektoré úseky v katastrálnych územiach jednotlivých obcí sú už dokončené, napríklad v Tepličke nad Váhom, Nededzi či Varíne.

Predpokladaný termín ukončenia stavebných prác je 30. júna 2022 a v prípade absencie komplikácií sa podarí cyklotrasu vybudovať do dvoch rokov od začiatku. Hoci žiadna časť trasy nie je skolaudovaná, cykloturisti už využívajú.

Ďalším plánovaným úsekom je trasa smerom na Bytču, ktorej súčasťou je aj 185 metrov dlhá lávka cez Váh pri Považskom Chlmci. Hoci beží obstarávanie, už po niekoľkýkrát bolo nutné posúvať termín predloženia ponúk:

„Príčinou predĺženia lehoty na predkladanie ponúk sú otázky od uchádzačov v rámci procesu VO, ktoré vyvolali zmenu projektovej dokumentácie a s ňu súvisiaceho výkazu výmer a rozpočtu,“ potvrdila hovorkyňa Žilinskej župy Lucia Lašová.

Len prednedávnom vyhlásilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR novú výzvu s celkovým objemom 21 miliónov eur, ktorá vďaka prostriedkom Európskej únie umožní ďalšie budovanie cyklotrás. Podľa slov hovorkyne župy sa plánujú do výzvy zapojiť aj niektoré obce v Žilinskom kraji. Samotná samospráva ale nové úseky z tohto balíku peňazí nezrealizuje:


„Vzhľadom k tomu, že ŽSK má na úseky, ktoré obstaráva, schválený finančný mechanizmus a ďalšie úseky sú v štádiu projektových príprav, sa Žilinský kraj do tejto výzvy nemôže zapojiť. V regióne, najmä zo strany obcí a miest, však existujú projekty, ktoré na túto výzvu čakajú,“ dodala Lašová.

Veľmi diskutovaným úsekom sa v poslednej dobe stala cyklotrasa medzi Žilinou a Martinom, kde v úseku Strečno - Lipovec, Vrútky došlo ku komplikácii pri plánovanej výstavbe. Najskôr nesúhlasili s výstavbou chatári a snažili sa ju zdržať petíciou, neskôr neodobrilo stavbu ani obecné zastupiteľstvo v Nezbudskej Lúčke. Žilinský samosprávny kraj dokázal odkúpiť dve parcely vo obci, napriek tomu musí čakať na rozhodnutie stavebného úradu ohľadom nesúhlasu:

„Pre úsek cyklotrasy Strečno – Lipovec bolo spracované a schválené posúdenie vplyvov stavby na životné prostredie EIA, vypracovaná projektová dokumentácia na územné rozhodnutie, a taktiež podaná žiadosť o vydanie územného rozhodnutia. V súčasnosti Žilinský kraj čaká na rozhodnutie stavebného úradu, ktorý má určiť ďalší postup vo veci nesúhlasu obce Nezbudská Lúčka. Odkúpením dvoch parciel, cez ktoré vedie trasovanie a sú teda dotknuté výstavbou cyklotrasy, sa na procesoch nič nemení,“ uzavrela hovorkyňa Žilinskej župy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu