Cyklomagistrála do Terchovskej doliny má niekoľko hotových úsekov, skolaudovaná ešte nie je. Cyklisti ju využívajú


Foto: Cyklomagistrála do Terchovskej doliny má niekoľko hotových úsekov, skolaudovaná ešte nie je. Cyklisti ju využívajú Foto: Zahájenie výstavby v roku 2020

Pred vyše rokom začala slávnostne výstavba cyklomagistrály, ktorá povedie do Terchovskej doliny a výrazne zvýši turistickú atraktivitu regiónu. Vybudovanie 23 kilometrov dlhej cyklickej komunikácie z obce Teplička nad Váhom až po Belú výrazne financujú Európske štrukturálne a investičné fondy, malou mierou sa podieľa aj mesto Žilina a okolité obce, združené v Oblastnej organizácii cestovného ruchu Malá Fatra (OOCR).

Nový cyklochodník už postupne vyrastá, niektoré úseky v katastrálnych územiach jednotlivých obcí sú dokončené, v iných je postavených už viac ako polovica. Cyklotrasa začína v Tepličke nad Váhom a vedie pri oplotení továrne automobilky Kia:

„Kompletne hotové sú úseky v Tepličke nad Váhom, Nededzi a Varíne. V Krasňanoch, Stráži a Belej je rozpracovanosť úsekov asi na 70 percent, zostáva dokončiť ešte 4 veľké prestrešené mosty v dĺžke 55 m a 40 m a 6 premostení cez menšie potoky a močariny. Tieto menšie premostenia sú v dĺžka 20-80 bežných metrov,“ spresnil Peter Chrapčiak, člen predstavenstva OOCR Malá Fatra.

Nateraz platí predpokladaný termín ukončenia stavebných prác 30. júna 2022, čo by znamenalo, že sa cyklochodník podarí postaviť do dvoch rokov. Počas budovania musel zhotoviteľ riešiť aj komplikácie, najmä pri budovaní mostov a prístupov na stavbu. Cyklotrasa nie je skolaudovaná, napriek tomu ju už časť cyklistov spontánne využíva.

„Zatiaľ nebol žiadny úsek skolaudovaný, nakoľko je potrebné ešte realizovať dopravné značenie a čiary, vzhľadom k zmene predpisov je nutné vyhotoviť nový projekt dopravného určenia,“ doplnil Chrapčiak. Stavbu za vyše 6 miliónov eur realizuje spoločnosť HASTRA.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu